Βουλγαρία: Συνεχίστηκε η βουλγαρο-αμερικανική αεροπορική άσκηση



Απρίλιος 28, 2012.

Φιλιππούπολη/ Πλοβντίβ.

Συνεχίστηκε η  κοινή  βουλγαρο- αμερικανική αεροπορική εκπαιδευτική άσκηση, με τα αεροσκάφη τύπου SU-25, στην αεροπορική βάση  Μπεζμέρ.


Η ανακοίνωση έγινε από την κεντρική αεροπορική βάση ‘Graf Ignatievo’ και είναι απόφαση του υπουργού Άμυνας, ωστόσο δεν έγινε καμία ανακοίνωση πότε θα θα ξαναρχίσουν οι πτήσεις με τα αεροσκάφη MIG 21 και MIG 29.

Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις με τα αεροπλάνα των τύπων αυτών ανεστάλησαν μετά την πτώση ενός αεροσκάφους MIG 29 ανάμεσα σε οικισμούς στα περίχωρα του Πλοβντίβ και συγκεκριμένα στο χωριό «Μεγάλη Βεράντα», ενώ οι δύο πιλότοι κατάφεραν να εκτιναχθούν πριν από την έκρηξη του αεροσκάφους.

Οι πτήσεις, μετά το συμβάν, ανεστάλησαν μέχρις ότου  η εξεταστική επιτροπή διερευνήσει τα αίτια της συντριβής.

Αυτό έγινε για να αποτραπούν  ενδεχόμενα νέα περιστατικά, αν και η αιτία όπως ειπώθηκε προέρχονταν από μηχανικό πρόβλημα.

Οι δύο πιλότοι που εκτινάχθηκαν, πριν  την πτώση του αεροσκάφους, νοσηλεύονται στην Στρατιωτική  Ιατρική Ακαδημία της Σόφιας με τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη.

Στις 19 Απριλίου  ξεκίνησε στην αεροπορική βάση «Graf Ignatiev», 20ήμερη βουλγαρο-αμερικανική εκπαιδευτική άσκηση με την ονομασία «Θρακικό Αστέρι».

Στην άσκηση συμμετέχουν δύο μοίρες της 31ης πτέρυγας της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύει στο Aviano της Ιταλίας και οι πιλότοι  της αεροπορικής βάσης του «Graf Ignatiev».

Στη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης ήταν προγραμματισμένες  πτήσεις των Mig -21,  Mig- 29 και  Su-25, από την βουλγαρική πλευρά,  και είκοσι  F-16 από την αμερικανική πλευρά.

Μετά την πτώση του βουλγαρικού Mig- 29, τα αμερικανικά αεροσκάφη, συνέχισαν  την προγραμματισμένες πτήσεις από την επόμενη ημέρα.

--