Υπέξ Ουγγαρίας: Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν θα απασχολήσει τη Σύνοδο της Συμμαχίας



Απρίλιος 2, 2012.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη  στη επικείμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο, δηλαδή, η συζήτηση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ζήτημα της ατζέντας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάννος Μαρτόνι μετά τη συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκι στα Σκόπια.


Ο Μαρτόνι  επανέλαβε αρκετές φορές ότι τα Σκόπια έχουν την υποστήριξη της χώρας του για την  ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τονίζοντας όμως ότι για να συμβεί  αυτό απαιτείται συναίνεση  και στους δύο οργανισμούς.

«Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως γνωρίζετε, απαιτεί ομοφωνία των μελών. Η ομοφωνία  δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν είναι ανοικτό το ζήτημα του ονόματος, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Συμφωνούμε ότι  οι προετοιμασίες πρέπει να τρέξουν και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε αυτήν την ετοιμότητα. Η ουγγρική κυβέρνηση θα δώσει επαρκή υποστήριξη σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μαρτόνι και πρόσθεσε

«Όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η στάση της ουγγρικής κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η ίδια, όπως και για την ΕΕ. Απαιτείται ομοφωνία των μελών. Για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας σας, η ουγγρική κυβέρνηση δεν θα ήθελε να παρέμβει. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», είπε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας στην πρωτεύουσα της FYROM.
--