Η αλβανική ιστορία θα ξαναγραφεί…



Απρίλιος 2, 2012.

«Η ιστορία κάθε χρονικής περιόδου, κάθε χώρας και κάθε λαού είναι μια διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Επιπλέον, η ιστορία της Αλβανίας, εδώ και πενήντα χρόνια έχει λογοκριθεί», υποστηρίζει η Αλβανή ιστορικός Ana Lalaj.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι  υπάρχει υλικό από τα βρετανικά αρχεία, καθώς και αρχεία άλλων χωρών,  τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.


Τα νέα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται δίνουν νέες εικόνες στην αλβανική ιστοριογραφία που καθιστούν  την εγγραφή της εξ αρχής.

Η ιστορικός αναφέρει ότι τα νέα στοιχεία ρίχνουν ξεχωριστό φως στο «Συνέδριο του Πέρμετ», στο «Συνέδριο του  Lbinotit» και άλλα. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο παρουσιάζεται  για πρώτη φορά.

Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, με την αλλαγή του καθεστώτος στην Αλβανία, οι εντόπιοι ιστορικοί  μέσα από το Ινστιτούτο της Ιστορίας των Τιράνων προσπαθούν να καταγράψουν  τα ιστορικά γεγονότα της χώρας, αυτά που αποσιωπήθηκαν ή λογοκρίθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς του παρελθόντος.


--