Μητροπολίτης Ρωσίας: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων να επιστρέψει στην Κανονικότητα»



«Η εκκλησία των Σκοπίων ανήκει στο σύνολο των  σλαβικών εκκλησιών»

Απρίλιος 29, 2012.


Σόφια.

Το πιο σημαντικό για τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Μακεδονική Εκκλησία» των Σκοπίων,  είναι να επιστρέψει  στην κανονικότητα της Εκκλησίας.

Αυτό δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου  της Ρωσίας, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε, σήμερα,  στο βουλγαρικό ραδιόφωνο στην εκπομπή  « Κυριακή 150».


Ο Ρώσος Μητροπολίτης είπε ότι υπάρχουν πολλά μοντέλα της εκκλησίας που οδηγούν  στην αναγνώρισή τους χωρίς να επικαλούνται το Αυτοκέφαλο, τα οποία μπορούν να δώσουν, πραγματικά, την αυτονομία της εκκλησίας.

«Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την κάλυψη της «Μακεδονικής Εκκλησίας», ώστε να μπορεί να είναι ισότιμη στην κοινωνία των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και να μην βρίσκονται  έξω από αυτήν την διαδικασία, όπως είναι τώρα», δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι  το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με διάλογο μεταξύ της Σερβίας και τη Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων, η οποία έχει διαχωριστεί από αυτήν.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει σε αυτήν την διαδικασία και να προσφέρει λύσεις, οι οποίες βασίζονται  στην εμπειρία της σχετικά με την αντιμετώπιση σχισμάτων, είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Σύμφωνα με αυτόν, τα Βαλκάνια είναι μια πολυσύνθετη περιοχή και δεν είναι τυχαίο ότι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι άρχισαν σε βαλκανικές χώρες, ενώ σήμερα, η περιοχή αυτή είναι η διασταύρωση δύο πολιτισμικών παραδειγμάτων.

Από τη μία πλευρά είναι ο δυτικός πολιτισμός που εργάζεται για την ανάπτυξη των κοσμικών αξιών και το όραμα ενός κόσμου μέσα στο πρίσμα αυτό,  και από την άλλη πλευρά,  η Ανατολική Χριστιανική Κληρονομιά που μεταφέρεται από τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, μια πρόσμιξη  πολύ σημαντική στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, όταν οι χώρες της Βαλκανικής ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας αναπτύσσονται. Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Βουλγαρία και γνωρίζει από την παιδική του ηλικία τον Πατριάρχη Μαξίμ και είχε μεγάλη επιθυμία να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη στη Σόφια, να συναντήσει τον Μαξίμ που είναι ο παλαιότερος ιεράρχης από τους επικεφαλής των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Για το σκοπό αυτό αποφάσισε να επισκεφθεί τη Βουλγαρία έξω από την καθεστηκυία τάξη του δίπτυχου και δεν περίμενε την ώρα που έπρεπε να γίνει η επίσκεψη αυτή, είπε ο Επίσκοπος Ιλαρίων δικαιολογώντας την επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη που δεν τήρησε το πρωτόκολλο των επισκέψεων.

Μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν υπάρχουν προβλήματα.

«Έχουμε καλές σχέσεις- απόδειξη αυτού είναι το έργο για την κατασκευή ενός ναού στη Μόσχα αφιερωμένος στον Μητροπολίτη Κυπριανό, ο οποίος έσωσε τη κυριλλική γραφή στη Ρωσία, μετά την «πτώση της Βουλγαρίας» κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό», είπε

Τόνισε μάλιστα ότι η κληρονομιά των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ένωσε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες.

«Αυτή είναι η κοινή κληρονομιά  των εκκλησιών μας, ξεκινώντας από τη Ρωσική, τη Βουλγαρική, τη Σερβική  για περάσει αργότερα στην Πολωνία, στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Η δημιουργία και η ανάπτυξη των Σλαβικών γλωσσών είναι ο ενοποιητικός μας κρίκος», είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.
--
Агенция "Фокус"