Dnevnik: «Το όνομα χάθηκε στο ελληνικό παζλ»



Απρίλιος 29, 2012.

Οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα θα έχουν περισσότερο ρόλο ανάσχεσης και έκφρασης της δυσαρέσκειας και της οργής των πολιτών για την οικονομική κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ό, τι άλλο ενδεχομένως θα μπορούσε να φέρει επαναστατικές αλλαγές, αξιολογούν οι Έλληνες αναλυτές.


Σύμφωνα με αυτούς, ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης είναι όπως συναρμολογούμε ένα παζλ, και όπως παρουσιάζονται τα πράγματα,  θα υπάρξει κυβέρνηση με συνασπισμό δυνάμεων  της ελληνικής πολιτικής σκηνής,  χωρίς, όμως να έχει  μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις παρουσιάζουν  τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να φθάνουν μόλις πάνω από το 35 τοις εκατό, ένα ποσοστό μιας λεπτής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά όχι για την κανονική διαχείριση της χώρας.
Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναγνώρισε, ήδη, ότι θα υπάρξει πρόβλημα, αφού η επόμενη κυβέρνηση θα είναι  κατά πάσα πιθανότητα ένας συνασπισμός με τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των ψήφων.

Σε μια τέτοια περίπτωση φαίνεται αναπόφευκτη η συμπερίληψη ενός ακόμη τουλάχιστον κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα οκτώ ή δέκα, που όπως εκτιμάται θα εισέλθουν στην ελληνική Βουλή. Για το κόμμα αυτό περισσότερα ακούγονται για  το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη,  τη Φιλελεύθερη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη,  αλλά δεν αποκλείεται και η συμμετοχή στο κυβερνητικό συνασπισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Ντένκο Μαλέφσκι, πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, θα είναι μια κατάσταση περισσότερο πολύπλοκη επειδή η ελληνική πολιτική θα είναι προϊόν συναίνεσης.

Εξέφρασε, μάλιστα, την απαισιοδοξία του για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το όνομα με την Ελλάδα σε ένα τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό των ελληνικών κομμάτων.

 «Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μοιάζουν περισσότερο με τελεσίγραφο παρά με διαπραγμάτευση, λέει ο Μαλέφσκι.


--