Ποπόσκι: “Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας”



Απρίλιος 24, 2012.

«Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ θα αποφέρει οφέλη σε όλα τα μέλη , όπως και στην Ελλάδα, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα συνορεύει μόνο με μέλη της Συμμαχίας. Οι χώρες της ομάδας του Visegrad έχουν την καλύτερη αξιοπιστία για την προώθηση της περαιτέρω επέκτασης, επειδή  έχουν μεγάλα οφέλη από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»


Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι σε συνέντευξή του στο  web magazine «Visegrad Review», που παρουσιάζει τις απόψεις των τεσσάρων μελών της ομάδας – Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία και Σλοβακία (σλαβικές χώρες).

«Έχουμε τώρα μια νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια στο δίκαιο του ζητήματος. Το 2008, η Ελλάδα μπλόκαρε την ένταξή μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, λόγω της διαφωνίας του ονόματος. Τώρα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, έκρινε ότι αυτό ήταν παράνομο και απέρριψε όλα τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της FYROM. Αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε στους εταίρους μας σε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ- όλοι , όπως και η Ελλάδα, θα επωφεληθούν από αυτό τον πρόσθετο παράγοντα. Η είσοδός μας στο ΝΑΤΟ, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θ μοιράζεται κοινά σύνορα μόνο με μέλη  της Συμμαχίας», δήλωσε ο Ποπόσκι.

--