Θέματα επί …τροχάδην της 3ης Μαΐου



Μάιος 3, 2012.


Σόφια
Η βουλγαρική τηλεόραση ‘7’ σε ανταπόκρισή της με τα Σκόπια ανέφερε ότι, τουλάχιστον, ένας από τους πέντε δολοφονηθέντες σε περιοχή της πόλης των Σκοπίων, είχε βουλγαρικό διαβατήριο το οποίο του είχε παραχωρηθεί προ τριετίας.
Σύμφωνα με την αναφορά του καναλιού, ενδέχεται και άλλος  ένας δολοφονηθείς νεαρός να είχε βουλγαρικό διαβατήριο.




Τουρκία- Σμύρνη.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό  Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το επίκεντρο  του σεισμού ήταν 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.
Δύο σεισμοί ανάλογης ισχύος καταγράφηκαν και χθες στην ίδια περιοχή.



Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. 
110 χιλιάδες Σέρβοι του  Κοσόβου θα ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).




Απόγονοι της αλβανικής βασιλικής οικογένειας εικονίζονται στα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας σε ένα κοκτέιλ πάρτι που έγινε στη Νέα Υόρκη, στο οποίο παραβρέθηκαν  βασιλικές οικογένειες από όλον τον κόσμο.




Διαδήλωση στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε σήμερα από Αλβανούς οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη  από την αστυνομική επιχείρηση « Μόνστρουμ» 20 Αλβανών πολιτών της FYROM.
Οι διαμαρτυρόμενοι κατέληξαν έξω από το Βασικό Δικαστήριο 1 των Σκοπίων φωνάζοντας συνθήματα για την απελευθέρωσή τους.




Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Πωλ Γουόλερς,  δήλωσε σήμερα στα ΜΜΕ ότι περιμένει να δει  τις κατηγορίες που θα δοθούν στους συλληφθέντες Αλβανούς και πρόσθεσε ότι  «και οι Αμερικανοί είναι θύματα της τρομοκρατίας, αλλά δεν ξέρω αν το ζήτημα αυτό λαμβάνεται σοβαρά εδώ», πρόσθεσε μάλιστα ότι περιμένει να ακολουθηθεί η νομική διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο.




Волерс: Ќе почекаме да ги видиме судењето и доказите
Βουλγαρία. 
 Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβέταν Τσβετάνοφ, δήλωσε ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι οι οποίοι πιάστηκαν επ’ αυτοφόρω να διαμοιράζουν τη ‘λεία’ της ημέρας στο συνοριακό σταθμό «Καπετάν Αντρέεβο», θα απολυθούν.
«Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής των τελωνειακών. Οι συλληφθέντες ήταν μέρος μια ομάδας που είχε μαζέψει δωροδοκίες από τη διάβαση των αυτοκινητιστών και στη συνέχεια τα μοίραζαν μεταξύ τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

--