Οι διαμαρτυρίες στα Σκόπια



Μάιος 11, 2012.

Η προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη των Σκοπίων, κατά των συλλήψεων για την πενταπλή δολοφονία της 12ης Απριλίου,  άρχισε με την συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων πολιτών μπροστά από το «Γιαγιά Τζαμί».
Πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη λεωφόρο στο Μπίτ Παζάρ και στο Βασικό Δικαστήριο Σκόπια 1.


Η διαμαρτυρία έγινε ειρηνικά από τους μουσουλμάνους Αλβανούς που έφεραν πανό που έγραφε «Οι Μουσουλμάνοι δεν είναι τρομοκράτες», «Σόποτ 2» και συνθήματα υπέρ του  «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου – UCK». Στην διάρκεια της πορείας ενώθηκαν και άλλες μικρές ομάδες, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αποκλείσει ορισμένες οδούς.

Οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν ότι οργανώθηκαν εθελοντικά από τα κοινωνικά δίκτυα λόγω της δράσης της αστυνομικής επιχείρησης «Μόνστρουμ» που «προσβάλει τους Αλβανούς και την μουσουλμανική πίστη» και ζήτησαν οι πραγματικοί δολοφόνοι  των πέντε νεαρών Σλάβων  να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Οι διαδηλωτές είπαν ότι ήσαν συγκλονισμένοι από τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων, όπως από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών  Τζελάλ Μπαϊράμι και τον εκπρόσωπο του DUI, Μπουγιάρ Οσμάνι, που ενέκριναν τις προσβολές κατά του αλβανικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαμαρτυρόμενοι ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων και έριξαν πέτρες σε υαλοπίνακες κυβερνητικών κτηρίων.

Το απόγευμα διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στο Κουμάνοβο και το Τέτοβο.
--