Καταδικάστηκε, πάλι, η Τουρκία από το Στρασβούργο




Μάιος 23, 2012.

Το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ( ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τουρκία για δύο διαφορετικές περιπτώσεις  μακροχρόνιας κράτησης υπόπτων οι οποίες αποδείχθηκαν καταχρηστικές.


Λόγω διάφορων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Τουρκία το 2011 είχε συλληφθεί ο Μεχμέτ Χασντεμίρ, ο οποίος καταδικάστηκε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη, η κράτησή του μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης θεωρήθηκε παράνομη πέρα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Το δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή του ποσού των 11 χιλιάδων 900 ευρώ  στον Χασντεμίρ  από το τουρκικό κράτος.

Η άλλη περίπτωση πρόκειται για τον Hatice Duman, μέλος μιας αριστερίστικης οργάνωσης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή Gebze. Η μακροχρόνια κράτησή του θεωρήθηκε ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποφασίστηκε να του καταβληθεί το ποσό των 10.800 ευρώ από το τουρκικό κράτος το οποίο θα καταβάλει και τα έξοδα της δίκης.

Επισημαίνεται ότι στο Δικαστήριο του Στρασβούργου εκκρεμούν  περίπου τρεις χιλιάδες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων στην Τουρκία,  οι οποίες αναστέλλονται για έναν χρόνο.

Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση αυτή λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης της Άγκυρας να προβεί στις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εσωτερικού ένδικου μέσου που θα ελέγχει το χρόνο προφυλάκισης των συλληφθέντων.

Όσον αφορά το δικόγραφο που κατατέθηκε  ενώπιον του Δικαστηρίου από έναν μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων, στην Κατεχόμενη Κύπρο καθιερώθηκε  η Επιτροπή Αποζημιώσεων η οποία αναγνωρίζεται ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο που θα μπορούσε να υιοθετήσει και να επιλύσει τις απαιτήσεις των Ελλήνων, γράφει χαρακτηριστικά το τούρκικο δημοσίευμα.


--