Ίβανοφ: Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι όμηρο ανεύθυνης συμπεριφοράς ενός κράτους μέλους



Μάιος 22, 2012.

«Είμαστε υπερήφανοι επειδή επί 10 χρόνια οι σκοπιανές δυνάμεις συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές και έχουν πολύ υπεύθυνη θέση σε αυτές- εφαρμόζουν την εντολή της αποστολής της ISAF  και όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 2.800 κυανόκρανοι έχουν συμμετάσχει σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές», τόνισε ο πρόεδρος της  Δημοκρατίας των Σκοπίων, Γκιόργκι Ίβανοφ μετά  τη συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.


Στη διάρκεια της συνάντησης  δήλωσε ότι «η θέση της χώρας ήταν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και όχι να εμποδιστεί από το νότιο γείτονα, μας δίνεται, όμως η δυνατότητα να τονίσουμε ότι αντίθετα  με την τελευταία σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, έχουμε, τώρα,  ένα άλλο νομικό καθεστώς και απαιτούμε να γίνει  αυτό σεβαστό, διότι αυτό είναι μια απόφαση από τα πιο έγκυρα διεθνώς δικαστήρια», είπε ο Ίβανοφ.

«Υπογράμμισα το γεγονός και τόνισα ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να γίνει όμηρος μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς των πολιτικών από το νότιο γείτονά μας, ότι το διμερές ζήτημα χρησιμοποιείται εκβιαστικά για μια χώρα που είναι μέρος του ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είχε σχεδιαστεί για διεύρυνση της Συμμαχίας, ελπίζαμε, ωστόσο, ότι  θα διορθώνονταν μια ημιτελής υποχρέωση των προηγούμενων  διασκέψεων κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων προσθέτοντας ότι η η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι μια διαδικασία  που αυτήν προσμένει η χώρα αφού έχει ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της  ώστε να καταστεί, τελικά,  πλήρες μέλος, αφού μάλιστα συμμετέχει σε όλες τις ειρηνευτικές αποστολές.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται αδικημένος με τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη Κορυφής του Σικάγο, ο Ίβανοφ είπε ότι κατανοεί την απογοήτευση των πολιτών μας, αλλά και ο ίδιος αισθάνεται απογοητευμένος, όπως επίσης  και ο πρωθυπουργός με το συνεχή αποκλεισμό της χώρας από τη Συμμαχία.
Κατά τη συνάντηση, εξάλλου,  των υπουργών Εξωτερικών, παρουσία του επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας, Νίκολα Πόποσκι, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έκανε σαφές ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να είναι η τελευταία, δίχως διεύρυνση. «Εφ’ όσον μιλάμε για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων, τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών, τότε πρέπει και τα Σκόπια να γίνουν μέλος της Συμμαχίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το σκοπιανό κείμενο.

Ποιες χώρες μας αποκάλεσαν «Μακεδονία»

Με εξαίρεση τη Γαλλία και την Πορτογαλία, όλοι οι υπουργοί που παρίσταντο στη συνεδρίαση, στις συζητήσεις χρησιμοποιούσαν το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή «Μακεδονία». Επιπρόσθετα, οι υπουργοί  της Αλβανίας, της Κροατίας και της Τσεχίας εξέφρασαν την άποψη ότι η αποτυχία να λάβει πρόσκληση ένταξης τα Σκόπια είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τους στόχους του ΝΑΤΟ.

Ο Καναδάς αναφερόμενος τη συμμετοχή της χώρας μας –γράφει το σκοπιανό κείμενο- στις ειρηνευτικές αποστολές, τόνισε ότι δεν υπάρχει λογική  στη συμπεριφορά της Συμμαχίας να μην αντιμετωπίζει  την FYROM,  ως κράτος μέλος και να μην  παρέχεται η δυνατότητα στα Σκόπια να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη της ένταξης.

Εντύπωση προκάλεσε  η στάση της Ολλανδίας που δήλωσε ότι δεν πρέπει να ψάχνουν λόγους για να συνεχιστεί η ένταξη της χώρα μας στο ΝΑΤΟ, εφ’ όσον δεν έχει λύσει το ζήτημα του ονόματος, αναφέρει το σκοπιανό κείμενο.
--