Κωνσταντινούπολη: «Ο Κίνδυνος της Ισλαμοφοβίας εξαπλώνεται στην Ευρώπη»



Μάιος 10, 2012.

«Οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και οι ισλαμικές κοινότητες» αποτέλεσε Φόρουμ, το οποίο διοργάνωσε, σήμερα,  το Εμπορικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.


Σε αυτό φιλοξενήθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι από το  Κοσσυφοπέδιο , τα  Σκόπια, ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης  της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Jean-Marie Heydt από το Συμβούλιο  της Ευρώπης, εκπρόσωποι μουσουλμανικών Ενώσεων στην Ευρώπη κ.α.

Κύριο θέμα του φόρουμ αποτέλεσε  η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για τα προβλήματα των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων.

Επισημάνθηκε η ένταση η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά των θρησκευτικών πεποιθήσεων που είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της Ισλαμοφοβίας που έφερε σε δεύτερο βαθμό τον  αντισημιτισμό.

Όπως ειπώθηκε, τα έξι εκατομμύρια Τούρκων μουσουλμάνων που διαβιούν στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπα από τις ακροδεξιές τάσεις των ευρωπαϊκών χωρών και αποκλείονται  από πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, εντούτοις σε πολλές χώρες έχουν ανεγερθεί τζαμιά, υπηρεσίες γραφείων κηδειών, όπου οι μουσουλμάνοι ενταφιάζονται  σύμφωνα με τους μουσουλμανικούς  κανόνες  και αυτό θεωρείται μια θετική εξέλιξη ως αρχή της ελευθερίας τους, είπε ο Burak Erdenir αναπληρωτής υπουργός  του Εμπορίου.

Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν  φυλετικές και ξενοφοβικές τάσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών και σύμφωνα με τους ομιλητές πρέπει να εμπεδωθεί η ανοχή, η ελευθερία, η ασφάλεια και η συνύπαρξη των θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων.

Μέσα από τη λογική αυτή « η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τους κρυφούς της φόβους και τις προκαταλήψεις, ώστε να δεχθεί και την ένταξη της Τουρκίας», είπε Mahir Yağcılar,  εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Hadi Nezir, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου των Σκοπίων, ανέγνωσε απόσπασμα του Κορανίου, το οποίο ερμήνευσε ως αποποίηση των μουσουλμάνων στην τρομοκρατία.

«Εμείς οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης κοιτάζουμε κατάματα τους ανθρώπους και επιζητούμε ένα κόσμο που να ζούμε αδελφικά», είπε.
--