Arben Xhaferi: «Ο σεβασμός σε ένα κράτος δικαίου θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα»



«Στην Ελλάδα οι ανώτερες τάξεις είχαν  τη βεβαιότητα ότι το κράτος πρέπει να είναι στην υπηρεσία τους και να πληρώνουν μόνον οι κατώτερες»


Μάιος 10, 2012.

Η δημιουργία ενός κράτους δικαίου και ο σεβασμός προς αυτό, θα ήταν η λύση για τη διάσωση της Ελλάδας και όχι η πολιτική οπισθοδρόμηση, δήλωσε ο Άμπεν Τζαφέρι, επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων (DPA) σε συνέντευξή του προς το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.


Ο Τζαφέρι κληθείς να σχολιάσει  τους εθνικιστικούς σχηματισμούς στα Βαλκάνια και την είσοδο της  νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε:

« Η «Χρυσή Αυγή», ως πολιτική έκφραση,  ενταγμένη στη Δυτική Ευρώπη, έχει δημιουργηθεί επάνω σε αναχρονιστικές νοοτροπίες και αξίες. Η Ελλάδα έχει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με το όραμα της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των υποχρεώσεων του πολίτη προς το κράτος- όπως είναι η πληρωμή των φόρων προς αυτό.

 Η κοινωνική και πολιτική ειρήνη  δεν μπορεί να επικάθεται στην ανοχή  και την απιστία των πολιτών προς το κράτος.

Μέχρι τώρα υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που θεωρεί ότι λόγω της υψηλής θέσης του, στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, δεν πρέπει να καταβάλει φόρους. Είχε γίνει νοοτροπία ότι οι ανώτερες τάξεις είχαν  τη βεβαιότητα ότι το κράτος πρέπει να είναι στην υπηρεσία τους και οι κατώτερες τάξεις να  είναι πιστές στις υποχρεώσεις τους προς αυτό- να πληρώνουν, δηλαδή, μόνον αυτές.

Η  κρίση στην Ελλάδα υπάρχει σε μια ψυχολογική συνιστώσα.

  Όλα τα κοινωνικά στρώματα ενοχλήθηκαν από την ασυνείδητη ανοχή των αρχών, όσον αφορά την διαφθορά και την απιστία προς το κράτος.

Στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας δεν άρεσε το γεγονός ότι έχουν αφαιρεθεί τα προνόμιά τους και τα χαμηλά ομιλούν εδώ και πολύ καιρό ότι έχουν εξαντληθεί.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να  ξεπεραστεί με επαναστατική συμπεριφορά, η οποία είναι ένα χαρακτηριστικό της πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Τζαφέρι.
«Η δημοκρατία και η ανάπτυξη συμβάλλουν  στην οικοδόμηση της ειρήνης με μία προϋπόθεση: με την απουσία ενός εκπαιδευτικού συστήματος αξιών, δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια ευρωπαϊκή δημοκρατία για παράδειγμα.

Στην Ευρώπη, όλα τα έργα- στην πολιτική, στη θρησκεία, στον πολιτισμό, στην κοινωνία και στην οικονομία, έχουν οικοδομηθεί στη βάση της εκπαίδευσης.

Έθνη που  δεν έχουν ανάλογες πολιτιστικές παραδόσεις και δεν επιδιώκουν να τις ενστερνιστούν, θα δημιουργήσουν επιλογές που από τη φύση τους έχουν ψευδή επαναστατικότητα, χτισμένες σε προκαταλήψεις», είπε ο Τζαφέρι.

Σύμφωνα με την άποψή του-ο εθνικισμός έχει πάντα ένα αρνητικό πλαίσιο, αν βασιστούμε μόνο σε αυτόν δεν θα έχουμε τα κριτήρια για ένα κράτος δικαίου και εκπαιδευτικών αξιών.
--
Агенция "Фокус"