Δηλώσεις αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ




Μάιος 30, 2012.

«Δεν υπήρξαν καταστροφικά αποτελέσματα για τα Σκόπια»

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο δεν ήταν καταστροφικό για τα Σκόπια, υπάρχει το αρνητικό αποτέλεσμα για την ένταξη της FYROM στον Οργανισμό, αλλά η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια,  Πωλ Γουόλερς.



Δεν αναμένεται ένταξη ούτε στην επόμενη Σύνοδο

Ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια επεσήμανε ότι η αποδοχή για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γίνεται με κοινή απόφαση των κρατών μελών της Συμμαχίας και ότι πρόσκληση με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Σύνοδος Κορυφής  του Σικάγου δεν ήταν καταστροφική για τη χώρα σας, υπήρξε, βέβαια ένα αρνητικό κλίμα καθώς η επέκταση της Συμμαχίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανής διπλωματίας στα Σκόπια. Πρόσθεσε ότι  η Σύνοδος ανάλωσε το χρόνο της, κατά 90 τοις εκατό, για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Τα Σκόπια αποτελούν προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ

Σχολίασε, μάλιστα, και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο απογοητεύθηκε και δεν αναμένει  ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ο Γουόλερς επανέλαβε τις θέσεις που διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ότι οι θύρες της Συμμαχίας είναι ανοικτές για όλες τις υποψήφιες χώρες, ιδιαίτερα για τα Σκόπια.

Δεν έχει σχέση η ετυμηγορία της Χάγης με το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 για το όνομα της χώρας. Αυτό όμως δεν υποχρεώνει το ΝΑΤΟ να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την προσχώρηση της FYROM.

Είναι σαφές, επεσήμανε ο Γουόλερς ότι οι θέσεις του ΝΑΤΟ είναι αυτές όπως διατυπώθηκαν στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν  με τη συναίνεση όλων των κρατών μελών και η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής, ότι δηλαδή,  η διαφωνία του ονόματος πρέπει να επιλυθεί με έναν συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και στη συνέχεια για ακολουθήσει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
--