Ποια είναι η Εναλλακτική Λύση στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια;



Μάιος 21, 2012.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Εμίλ Ντιμιτρίεφ,  προτάσσει ότι «αφού τα Σκόπια δεν αποτελούν μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφθούμε εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη της ασφάλειας, χωρίς όμως αυτή να είναι επιζήμια για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ».

Αυτή είναι η θέση του αναπληρωτή Άμυνας, σύμφωνα με την οποία, αν και το ΝΑΤΟ παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας,  αφού όμως δεν είμαστε μέλος του, πρέπει η χώρα να έχει εναλλακτικές λύσεις και μία από αυτές είναι η συνεργασία με άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, αλλά και αυτή δεν αποτελεί, εντούτοις, εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ, σημειώνει χαρακτηριστικά η συντάκτης Μαρία Τουμανόφσκα- Марија Тумановска.


«Για παράδειγμα, ( θα συνεχίσει ο Ντιμιτρίεφ)  έχουμε στενή συνεργασία με την Κίνα, το δυναμικό αυτής της χώρας και το σχέδιο ασφαλείας είναι σαφές, η Κίνα έχει 3 εκατομμύρια ενεργό προσωπικό στις ένοπλες δυνάμεις.  Κινέζοι καθηγητές σε διάφορες τέχνες, όπως πάλη, καράτε, εκπαιδεύουν τις ειδικές μας δυνάμεις.
»Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα Σκόπια μπορούν να συνεργαστούν με χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά μακριά και δεν θα αποτελούν μέρος του μπλοκ των χωρών αυτών».

Αν και τέτοιες σκέψεις  δεν μπορούν να ακουστούν και από την πλευρά των εμπειρογνωμόνων , ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα είναι πεπεισμένα ότι η χώρα δεν έχει εναλλακτική συμμαχία.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα από τα λίγα  θέματα (που συζητιούνται στη χώρα)  στα οποία υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των μερών, των εθνικών ομάδων  και των κοινωνικών στρωμάτων», δηλώνει ο Αλεξαντάρ Σπασενόφσκι από το κόμμα του VMRO-DPMNE.

«Στη διεθνή ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, η Δημοκρατία μας είχε προσανατολίσει το μέλλον της ανεξαρτησίας της μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ασφάλεια της χώρας μας εκτός του ΝΑΤΟ. Παρά τα προβλήματα που η χώρα έχει για να καταστεί μέλος της Συμμαχίας, οφείλουμε να γεφυρώσουμε  όλα τα εμπόδια προκειμένου να ενταχθούμε», δήλωσε ο Ταλάτ Τζαφέρι από τη Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση – DUI και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε διαφορετική λύση για την ασφάλεια της χώρας θα ήταν σε βάρος των πολιτών.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο οι σχέσεις μας πρέπει να αναπτυχθούν στο τομέα ασφάλειας σε μια εναλλακτική δομή για το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή. Η χώρα θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικά μοντέλα ασφαλείας», συμφωνεί ο Στέβο Πενταρόφσκι, πρόεδρος του Συμβουλίου σχετικά με τα θέματα ασφαλείας και την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ από το σοσιαλιστικό κόμμα- SDSM.

 «Υπάρχουν αρκετές οργανώσεις ασφαλείας που απέχουν πολύ από την απόδοση του ΝΑΤΟ, το οποίο βασίζει τη συμπεριφορά του στο μετασχηματισμό των συστημάτων ασφαλείας των πρώην  μη δημοκρατικών χωρών, όπως έχει αποδειχθεί, τουλάχιστον, κατά τα  τελευταία 20 χρόνια. Έτσι μετά από όλα αυτά το ΝΑΤΟ αποτελεί  την εγγύηση με οποιαδήποτε σύγκριση σε κάθε οργανισμό ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας», είπε ο Πενταρόφσκι.

Και θα προσθέσει:

«Σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς ασφαλείας δεν υπάρχουν απαιτήσεις από εμάς, το ΝΑΤΟ θέτει προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια που ορίζει για την ένταξη και αυτά είναι καλά για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και τη βελτίωση των προτύπων σε ορισμένες περιοχές».
--