Σκόπια: Η κρίση στην Ελλάδα χτυπάει τους εξαγωγείς



Μάιος 11, 2012.

«Οι Έλληνες λόγω της οικονομικής ύφεσης ξοδεύουν λιγότερα και επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις που εξάγουν στον νότιο γείτονά μας»

Η ασταθής κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα έχει αρνητική επίπτωση στις εταιρείες των Σκοπίων που εξάγουν τα προϊόντα τους στο νότιο γείτονά μας και η συνολική  εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι μειωμένη, αναφέρει ο Αλεξάνταρ Ποπόφσκι, διευθυντής εταιρείας που ασχολείται με την αγορά και εμπορία αρνιών και εξαγωγής κρέατος, προσθέτει, ακόμη, ότι η κατανάλωση των προϊόντων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρσι.


«Η αστάθεια δημιουργεί μείωση στη ζήτηση κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Η μείωση αυτή έχει φθάσει το πενήντα τοις εκατό σε σύγκριση με τα  προηγούμενα χρόνια. Δουλεύουμε με τους Έλληνες στην εξαγωγή κρέατος αρνιού.  Πριν από το Πάσχα εξάγαμε πολύ λίγα εμπορεύματα και στη συνέχεια ακόμη λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» θα πει ο επιχειρηματίας Ποπόφσκι.

Ο Μίρτσε Τσεκρέντζι από την Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους εταίρους των Σκοπίων και τώρα με την κρίση που μαστίζει το νότιο γείτονα, έχουμε επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία.

«Η οικονομία μας θα υποστεί ζημίες, ειδικά στην πλευρά των εξαγωγών, επειδή ολοένα και λιγότερες ελληνικές εταιρείες εισάγουν προϊόντα. Όσον αφορά τις ελληνικές επενδύσεις που υπάρχουν εδώ, εργάζονται ως σκοπιανές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας αλλά και σε αυτές θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις», είπε ο Τσεκρέντζι.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι σκοπιανές εταιρείες που συνεργάζονται με τις ελληνικές, λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται πρέπει να αναζητήσουν  άλλους εμπορικούς εταίρους.

Η ίδια κατάσταση παρουσιάζεται και στο επίπεδο του τουρισμού από τους Έλληνες επισκέπτες, που συνήθως επισκέπτονται τις νότιες σλαβικές πόλεις. Αλλά και το ενδιαφέρον των Σκοπιανών για διακοπές στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί.
--