Γκιούλ: Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πουλήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Τουρκία



Μάιος 22, 2012.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε τη θετική διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση στην Τουρκία μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου ‘Predator’ για την καταπολέμηση των Κούρδων αυτονομιστών και προσπαθεί, τώρα, να πείσει το Κογκρέσο για το θέμα αυτό.


Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε μετά τη συνάντησή του, χθες το βράδυ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει τα αεροσκάφη αυτά για την καταπολέμηση των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) τόσο στη χώρα όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου οι αντάρτες έχουν βάσεις.

Το Κογκρέσο, ωστόσο, είναι απίθανο  να υποστηρίξει αυτές τις πωλήσεις, λόγω των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ο Γκουλ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα του αφού είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος τους.

Η αμερικανική νομοθεσία υποχρεώνει την αμερικανική διοίκηση να ενημερώνει το Κογκρέσο για κάθε μεγάλη σύμβαση πώλησης όπλων.

Πριν από την απόσυρσή τους  από το Ιράκ στα τέλη του περασμένου χρόνου, οι ΗΠΑ, μετέφεραν  τέσσερα κατασκοπευτικά  μη επανδρωμένα αεροσκάφη ‘Predator’ από το Ιράκ στην στρατιωτική βάση  Ιντσιρλίκ της Τουρκίας για την υποστήριξη στην καταπολέμηση των Κούρδων αυτονομιστών του PKK.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία τις ΗΠΑ και την ΕΕ, από το 1984  οδηγεί σε ένοπλο αγώνα αντάρτες για αυτονομία σε περιοχές που κατά  πλειοψηφία κατοικούν Κούρδοι, στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία.

Το PKK έχει βάσεις στο Ιράκ, από όπου εξορμά κατά τουρκικών περιοχών.

--
Anadolu Agency-abcnews