Σκόπια: Διαμαρτυρία Αλβανών για αποζημίωση σε θύματα του κομμουνισμού



Ιούνιος 5, 2012.

Ο  αλβανικός Σύνδεσμος πρώην πολιτικών κρατουμένων και τραυματιών των Σκοπίων (SHBDPSHM), διοργανώνει διαμαρτυρία στις 7 Ιουνίου 2012, η οποία αναμένεται να λάβει ευρεία στήριξη από το αλβανικό στοιχείο.


Ήδη, το κόμμα της Εθνικής Δημοκρατικής Αναγέννησης (RDK) εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα των διαμαρτυρομένων για την αποκατάστασή τους και την απονομή αποζημίωσης στα θύματα της κομμουνιστικής περιόδου της χώρας.

Σύμφωνα με το αλβανικό αυτό κόμμα, η σημερινή κατάσταση των Αλβανών στα Σκόπια, δεν έχει σημεία βελτίωσης από το κράτος το οποίο συνεχίζει τις διακρίσεις και επαναλαμβάνει περιπτώσεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια της αλβανικής ιστορίας μέσα από δημοσιεύσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από ίδιο το κράτος.

Επίσης, η Αλβανική Ένωση Ιστορικών των Σκοπίων (SHHSHM) υποστηρίζει σθεναρά τη διαμαρτυρία που διοργανώνεται τις 7 Ιουνίου  από τους πρώην πολιτικούς κρατούμενους.

«Εκτιμούμε ότι το σύνολο του αλβανικού λαού, παρά τις πολιτικές διαφορές ή παρατάξεις, θα πρέπει να στηρίξει αυτήν την ειρηνική διαμαρτυρία, ώστε να διορθωθεί ένα μεγάλο ιστορικό λάθος που έγινε σε βάρος μας κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού
συστήματος», αναφέρει  η Ένωση των Ιστορικών.

--