Το Σεπτέμβριο θα οριστεί η νέα αλβανική αντιπολίτευση στα Σκόπια



Ιούνιος 14, 2012.

Σκόπια. (αλβανική δημοσιογραφία)

Το Σεπτέμβριο αναμένεται  να καθοριστεί το νέο αλβανικό μπλοκ της αντιπολίτευσης, μετά την πρωτοβουλία από ορισμένα πολιτικά κόμματα για την ένωσή τους.

Τρία αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης,  το RDK,  το DR και το  BDSH ( αρχικά στα αλβανικά) έχουν ήδη δηλώσει  να καταλήξουν σε μια συμφωνία για μια νέα συμμαχία των Αλβανών στο κράτος των Σκοπίων και ανεπίσημα γνωστοποιήθηκε ότι ο ορισμός της συμφωνίας θα γίνει μετά τις θερινές διακοπές.



«Είμαστε ανοικτοί σε προοπτική επέκτασης του κύκλου της συμμαχίας με κάθε σεβασμό σε κάθε αλβανικό κόμμα των Σκοπίων. Στόχος μας είναι να ενοποιήσουμε όλους τους Αλβανούς γύρω από μια κοινή πολιτική πλατφόρμα για την  διέξοδο των Αλβανών από την κρίση και στις θεσμικές διακρίσεις που υπάρχουν στο κράτος των Σκοπίων», τόνισε ένας ανώτερος υπάλληλος της αλβανικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων.

Οι ηγέτες των τριών προαναφερόμενων κομμάτων, Ρούφι Όσμανι,  Κάστριοτ Χατζηρέτζα και Μπαρντούλ Μαχμούτι έχουν πραγματοποιήσει ανεπίσημες επαφές και συμφώνησαν κατ’ αρχήν  στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού συνασπισμού.

Από την άλλη, το γνωστό αλβανικό κόμμα PDSH (ή  όπως είναι γνωστό ως DPA) εξακολουθεί να κρατά απόσταση από μια τέτοια πρωτοβουλία παρά τις εκκλήσεις  και τα αιτήματα της Αλβανο-αμερικανικής ένωσης των ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία η οποία προωθείται από τους πολιτικούς φορείς και τις ενώσεις των πολιτών στοχεύουν σε μια νέα συμμαχία, η οποία θα συσπειρώσει διαφορετικές προσωπικότητες των Αλβανών στο σλαβικό κράτος των Σκοπίων.

--