Έρευνα για τα οικονομικά του έργου «Σκόπια 2014»



Ιούλιος 7, 2012.

Σύντομα θα ζητηθεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων να γίνει διαβούλευση και έρευνα  για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται αφειδώς προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο «Σκόπια 2014».


Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και νομολογίες θα ξεκινήσει τη διερεύνηση των οικονομικών δεδομένων  που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή του έργου της αναμόρφωσης του κέντρου της πρωτεύουσας, γνωστού ως «Σκόπια 2014».

Στο έργο αυτό συμπεριλαμβάνονται  κατασκευές μνημείων, κτιριακές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες της κυβέρνησης, μεταποιήσεις προσόψεων σε κλασικό στυλ, η τοποθέτηση πολλών πολιτιστικών αντικειμένων κ.ά.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση υπάρχουν υπόνοιες ότι το έργο έχει φθάσει   σε ύψος μέχρι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν παρατεθεί, από την κυβέρνηση,  κανένα συγκεκριμένο οικονομικό στοιχείο.

Η κυβέρνηση αποφεύγει  να αναφέρει το τελικό κόστος και τις δαπάνες που γίνονται για το έργο αυτό. Το ‘Σκόπια 2014’ δεν έχει ακόμη τελειώσει αφού προβλέπεται η δημιουργία και άλλων μνημείων καθώς και η οριστικοποίηση των πολιτιστικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων.

Οι ερωτήσεις  σχετικά με το πολυδάπανο και αμφισβητούμενο αυτό έργο θα αρχίσουν προς την Επιτροπή Πολιτισμού  και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαιτηθεί πλήρης έκθεση από το υπουργείο Πολιτισμού για τους διαγωνισμούς και το οικονομικό κόστος κάθε έργου από τους βασικούς συντελεστές του έργου που είναι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και η υπουργός πολιτισμού Ελιζαμπέτα Κανσέσκα Μίλεσκα.

--