Σκόπια: «Η Κύπρος υποστηρίζει την Ελλάδα στη διαφωνία του ονόματος»



Ιούλιος 14, 2012.

Με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος πήρε δημόσια θέση στην ελληνο-σκοπιανή διαφορά. Η χώρα αυτή που επί έξι μήνες θα προεδρεύει της Ένωσης για τα συμφέροντά της, προέβη σε υποκειμενική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αναφέρει η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων Κανάλ  5.


Ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Παύλος Αναστασιάδης, χθες στην Ουάσιγκτον παρουσίασε  τα στοιχεία με τα οποία η χώρα του θα προεδρεύει στις Βρυξέλλες.
Με τα Σκόπια, είπε, ότι μόνον εάν   η ηγεσία των Σκοπίων επιλύσει  τη διαφορά του ονόματος, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Ο Αναστασιάδης  έδωσε αμνηστία στις ελληνικές αρχές για όλη αυτήν την ιστορία.

«Δίνουμε μεγάλη σημασία για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά το όνομα,  ώστε να προχωρήσουμε παραπέρα. Εξαρτάται πάρα πολύ από την ηγεσία στα Σκόπια. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται μια θετική κίνηση στο ζήτημα και είναι απαραίτητο για να προχωρήσει», είπε ο πρεσβευτής της Κύπρου.

Για πολλούς δεν αποτελεί έκπληξη –σημειώνει ο δημοσιογράφος Γκιόργκι Τόμιτς- η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να διαχειρίζεται με αντικειμενικό τρόπο τα πράγματα που συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά το  γεγονός-συνεχίζει ο ίδιος- ότι καμία σημαντική επίδραση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει η υποκειμενική (θέση)  της  Κύπρου, δεν πρέπει, όμως,  να επηρεάζει τις αποφάσεις των άλλων κρατών μελών της Ένωσης.


--