Μπαν Κι-μουν: Περιμένω εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας –Βελιγραδίου


www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 24, 2012.

Πρίστινα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η UNMIK εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 και τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναμένει εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες στην περιοχή. Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με όλους τους διεθνείς εταίρους για την επίτευξη των κοινών στόχων των ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Μπαν.

Μετά την προσγείωση του στην Πρίστινα, ο Μπαν συναντήθηκε χωριστά με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ατιφέρε Γιαχάγκα και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και μέλη του κινήματος «Αυτοδιάθεση», που με την ευκαιρία της επίσκεψής του, οργάνωσε διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης.

«Περιμένω μια εξομάλυνση των σχέσεων  με το Βελιγράδι μέσω ενός σοβαρού και ειλικρινούς διαλόγου. Αυτό ήθελα από την ηγεσία της Σερβίας», δήλωσε ο Μπαν.

Επίσκεψη στη μονή Ντέτσανι

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν επισκέφθηκε σήμερα το μοναστήρι του Ντέτσανι, όπου συναντήθηκε με υψηλούς ιεράρχες, με επικεφαλής τον ηγούμενο Σάββα Γιάνιτς.

Ο πατέρας Σάββας ξενάγησε τον Μπαν στη Μονή  και ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι στρατιώτες της KFOR προστατεύουν  το μοναστήρι.

Ο Μπαν Κι- μουν εξέφρασε  την ελπίδα ότι η Μονή Ντέτσανι θα παραμείνει «μια όαση ειρήνης».
--