Βελιγράδι: Η εξωτερική πολιτική της Σερβίας δεν θα αλλάξει


www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 29, 2012.

Σημαντικές αλλαγές δεν θα γίνουν στην εξωτερική πολιτική της Σερβίας, δήλωσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών  της χώρας, Ιβάν Μάρκιτς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Τανγιούγκ.


Βάση της σερβικής εξωτερικής πολιτικής είναι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και θα δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μάρκιτς χαρακτήρισε, επίσης, τις σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία ως ‘εξαιρετικά καλές’.

«Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση, η Ρωσία παραμένει σημαντικός εταίρος και φίλος της Σερβίας, η οποία βοηθά τη χώρα μας να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσης, ο Μάρκιτς, δήλωσε ότι η Σερβία επιθυμεί να αναπτύξει και να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία και στις σχέσεις καλής γειτονίας , ένα θέμα στο οποίο επιμένουν οι Βρυξέλλες για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μάρκιτς δήλωσε ότι δεν βλέπει ‘σοβαρό εμπόδιο’ μεταξύ της Σερβίας και των γειτόνων της.

«Ήδη έχουν γίνει πολλά και είμαι σίγουρος ότι μελλοντικά θα βελτιωθούν αυτές οι σχέσεις σε όλα τα μέτωπα. Έχουν τεθεί οι βάσεις», είπε.

--