Το Ιράν κατηγορεί τη Γαλλία και τη Γερμανία για τις δολοφονίες των πυρηνικών του επιστημόνων



Ιούλιος 7, 2012.

‘Τουλάχιστον τέσσερις επιστήμονες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν δολοφονηθεί από το 2010’

Ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Χέινταρ Μοσλέχι, κατηγόρησε τις γαλλικές και τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για συμμετοχή στις δολοφονίες των πυρηνικών επιστημόνων του και υποσχέθηκε  ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή για τους υπαιτίους.


Το Ιράν είχε κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι συνωμότησαν για τις δολοφονίες αυτές, προκειμένου να σταματήσουν  το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ένα πρόγραμμα για το οποίο οι Δυτικές χώρες θεωρούν ύποπτο για  την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο επικεφαλής της ιρανικής κατασκοπείας, Χέινταρ Μοσλέχι,  κατηγόρησε τη Γαλλία και τη Γερμανία για πολεμοχαρή ρητορική μετά τις δοκιμές πυραύλων από την Τεχεράνη που βοήθησε στην ώθηση των τιμών αναφοράς του αργού πετρελαίου Μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

«Σε αυτά τα δύο δίκτυα ( αναμεμειγμένα στις δολοφονίες) είδαμε διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών στη  Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών», αναφέρει δημοσίευμα του IRNA επικαλούμενο δήλωση του Μοσλέχι.

Τουλάχιστον τέσσερις επιστήμονες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν δολοφονηθεί από το 2010 και η τελευταία δολοφονία έγινε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ρόλο στις δολοφονίες, ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι κατηγορίες ως αντίθεση στις διαπραγματεύσεις

Ωστόσο ο Oliver Thraenert, επικεφαλής του Κένρου Μελετών Ασφαλείας στη Ζυρίχη, είπε ότι τα Δυτικά κράτη κατηγορούνται για συμμετοχή στις δολοφονίες από το Ιράν και θα μπορούσαν οι κατηγορίες του Μοσλέχι να εκληφθούν ως αντίθεση του σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της χώρας για το πυρηνικό ζήτημα.

 «Όταν κατηγορούν έθνη όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, ότι κρύβονται πίσω από τις δολοφονίες των ιρανικών πυρηνικών επιστημόνων, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τις χώρες αυτές», είπε ο Oliver Thraenert, όπως δημοσιεύει η  ισραηλινή Χάαρετζ.

--