Σκόπια: Η κυβέρνηση προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για διάλογο με την Ελλάδα



Ιούλιος 8, 2012.
Η σλαβο-αλβανική κυβέρνηση των Σκοπίων, μέσω του εκπροσώπου της, ανακοίνωσε συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες και προτρέπει την Αθήνα «να δείξει ένα εποικοδομητικό πνεύμα και να ξεμπλοκάρει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της χώρας»

Συναντήσεις κάθε επιπέδου

«Για να ενταθεί η συνεργασία και η επικοινωνία, προτείνουμε συναντήσεις για την προώθηση του διαλόγου και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης σε διάφορα επίπεδα, 


μεταξύ των αξιωματούχων των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών, πρωθυπουργών ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο που θα καθοριστεί και για το οποίο έχουμε επανειλημμένα ζητήσει όπως τώρα επιβεβαιώνουμε.

» Επίσης, θεωρούμε ότι η δυναμική των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών είναι σημαντική και απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί εντατικά και με ουσία, ώστε να δοθεί λύση», δήλωσε ο Αλεκσαντάρ Γκεοργκίεφ, εκπρόσωπος της σλαβο-αλβανικής κυβέρνησης των Σκοπίων.

Συνεργασία σε εκπαίδευση, ιστορία, αστυνομία, στρατό

Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει προτείνει μια σειρά πρωτοβουλιών για την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής της Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας, της δημιουργίας κοινών εκπαιδευτικών και ιστορικών επιτροπών, καθώς και διάφορες  συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και των στρατιωτικών δομών και την παροχή κινήτρων στον τομέα της αμοιβαίας φορολογίας.

Άνοιγμα τριών νέων συνοριακών διαβάσεων

Επιπλέον τα Σκόπια πρότειναν το άνοιγμα τριών  νέων συνοριακών διαβάσεων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες για τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.

«Καλούμε την Ελλάδα για μία εποικοδομητική στάση και θετική κατεύθυνση γης ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για συζήτηση, σε συναντήσεις κάθε επιπέδου και υπό την άμεση αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να επιλυθούν τα εκκρεμή  ζητήματα», είπε ο εκπρόσωπος της Σλαβο-αλβανικής κυβέρνησης των Σκοπίων.

Οι πρωτοβουλίες αυτές των Σκοπίων, έχουν προταθεί αρκετές φορές, αλλά μέχρι σήμερα είτε απορρίφθηκαν είτε αγνοήθηκαν από την ελληνική πλευρά, σημειώνει το δημοσίευμα.


--
sitel