Ο Μασούντ Μπαρζανί διαχωρίζει τη θέση του με τους Κούρδους της Συρίας


www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 23, 2012.

Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, έστειλε μια  ομάδα Πεσμεργκά (Peşmerge- ένοπλη ομάδα Κούρδων επαναστατών) στις παραμεθόριες περιοχές  της Αφρίν και της Κομπάν με τη Συρία.


Οι Κούρδοι της Συρίας, της οργάνωσης PYD, που είναι το ‘PKK  της Συρίας’,  ελέγχουν τις παραμεθόριες περιοχές και η εντολή του Μπαρζανί ήταν ότι «για τη δημόσια ασφάλεια της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ δεν θα παρέχεται σε κανέναν η είσοδος στην περιφέρεια του Ιράκ, από το Δυτικό Κουρδιστάν» (της Συρίας), έτσι εστάλησαν ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Star Gazetesi» που εκδίδεται στη πόλη Αρμπίλ, πριν από λίγες ημέρες, ο Κούρδος ηγέτης ζήτησε την ενότητα των κουρδικών οργανώσεων  της Συρίας σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχε και το PKK.

Οι Πεσμεργκά πήγαν στις θέσεις που είχαν οι Κούρδοι της Συρίας χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποια αντίσταση –αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει- μάλιστα, αντί για τη σημαία του Κουρδιστάν είχαν υψώσει σημαία  του κουρδικού κόμματος PYD ενώ κυκλοφόρησαν αφίσες του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Με τον τρόπο αυτό ο Μπαρζανί διαχώρισε τη θέση του από τις κινήσεις των Κούρδων της Συρίας και από αυτήν του PKK.

Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 360 χωριά στα οποία ζουν κατά πλειονότητα Κούρδοι, γράφει το δημοσίευμα.

--