Τα Σκόπια θα ωφεληθούν περισσότερο από μια ‘Βαλκανική Μπενελουξ’



Ιούλιος 16, 2012.

Η ιδέα για το σχηματισμό μιας κοινότητας στα Δυτικά Βαλκάνια με μοντέλο της Μπενελούξ, έχει συζητηθεί σε όλη την περιοχή.

Ένας από τους ηγέτες της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων Πρέλετς Μάρκο, εκτιμά ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία και ως επί το πλείστον είναι προς όφελος των Σλάβων των Σκοπίων.


Ενδοιασμοί για «Μεγάλη Αλβανία»

Αλλά, γνωρίζει, όπως διατείνεται, ότι στα Σκόπια υπάρχουν μεγάλοι ενδοιασμοί αυτής της ιδέας από το φόβο της «Μεγάλης Αλβανίας» και τονίζει ότι πρέπει να θεωρείται η έλλειψη εμπιστοσύνης,  ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις των χωρών αυτών.


Ο Πρέλετς εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την ιδέα αυτή και εξηγεί ότι παρουσιάζει ‘οπτικό πρόβλημα’.
«Υπάρχει το λεγόμενο ‘οπτικό πρόβλημα’, ότι αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τη «Μεγάλη Αλβανία», ειδικά όταν πρόκειται για τέσσερα κράτη στα οποία  υπάρχει κατά μεγάλο ή μικρό βαθμό αλβανικός πληθυσμός. Καθίσταται σαφές ότι στην ομάδα αυτήν δεν μπορούν να συμπεριληφθούν λόγω του  προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία και η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, λόγω της εξωτερικής πολιτικής τους», εκτιμά ο Πρέλετς.

Οικονομική συνεργασία μέχρι την ένταξή τους στην ΕΕ

Προσθέτει ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.
Οι πρώτοι έχουν διαφορετική νοοτροπία λόγω της διακυβέρνησής τους από τον Ενβέρ Χότζα, ενώ οι δεύτεροι έχουν γαλουχηθεί μέσα στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο.
Ο Πρέλετς εκτιμά ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ορίζοντα δεκαετίας, οπότε στο μεσοδιάστημα αυτό μια τοπική οικονομική συνεργασία θα ήταν εφικτή και επωφελής.
Ο πολιτικός αναλυτής στην Ουάσιγκτον, Γιαννούζ Μπουγκάσκι, εκτιμά με τη σειρά του ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας οικονομικής συμμαχίας, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενδεχομένως θα αυξήσει την παραγωγικότητα της περιοχής και θα βελτιώσει την ελκυστικότητά της ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ, γράφει η αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων, Λάιμ.


--