Ιράν: 28 Κούρδοι κρατούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο με απαγχονισμό


φωτό από την κουρδική ιστοσελίδα  

Αύγουστος 19, 2012.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Διεθνή  Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, αυτή τη περίοδο τουλάχιστον 28 Κούρδοι φυλακισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο δια του απαγχονισμού για λόγους πολιτικούς και ασφάλειας του Ιράν από πέντε φυλακές της χώρας αυτής.

Δεκαεπτά από αυτά τα άτομα είχαν λάβει οριστικοποιημένες  θανατικές καταδίκες και 11 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε κατώτερα δικαστήρια και βρίσκονταν σε αναμονή αφού είχαν ζητήσει προσφυγή σε Ανώτατο Δικαστήριο.

Ενώ ορισμένα από τα άτομα αυτά  είχαν ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ, τα περισσότερα δεν δημοσιοποιήθηκαν λόγω απαγόρευσης από τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν  περιορισμούς ακόμη και στις οικογένειές τους και απαγόρευαν επίσης και τη διοχέτευση πληροφοριών στους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η Οργάνωση έχει πληροφορηθεί για τους περίπου 17 Κούρδους κρατούμενους από τους δικηγόρους και τις οικογένειές τους.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης 10 άτομα με τις κατηγορίες των Δικαστών ότι συνδέονται με Σαλαφιστικές θρησκευτικές ομάδες και οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης για ‘συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις’.

Στο  κουρδικό δημοσίευμα, που επικαλείται την αναφερόμενη οργάνωση, παρατίθενται τα ονόματα των 28 Κούρδων που απαγχονίστηκαν.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr