«Τα Σκόπια προσπαθούν να αποφύγουν τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία»



Αύγουστος 6, 2012.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, είναι η πολιτική βούληση των δύο μερών, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.


Ερωτηθείς για την πιθανότητα να θέσουν τα Σκόπια το θέμα της αναγνώρισής τους,  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της λύσης είναι η πολιτική βούληση των ενδιαφερόμενων μερών. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την προθυμία της, ενώ η άλλη πλευρά παραμένει εμμένοντας στην ίδια στάση εδώ και είκοσι χρόνια.

Αναζητούμε ένα αξιόπιστο συνομιλητή και το μήνυμα αυτό διαβιβάσαμε στον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς.

Οι φωνές για την μεταφορά του θέματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προέρχονται από την κυβέρνηση των Σκοπίων, που επιχειρεί να κωλυσιεργήσει στη διαδικασία  των διαπραγματεύσεων.

Παραμένουμε δεσμευμένοι σε δίκαιη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με στόχο να υπάρξει πρόοδος, γιατί μόνον έτσι θα μπορούσε να απελευθερωθεί τεράστια δυναμική στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος ζητώντας  την εποικοδομητική στάση από την πλευρά των Σκοπίων – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

--