“Το Κοσσυφοπέδιο αγνοεί την Κοιλάδα του Πρέσεβο”


www.echedoros-a.gr

Αύγουστος 7, 2012.

Οι επίσημες αρχές της Πρίστινα έχουν βάλει «τα αυτιά μέσα στη γούνα» και αγνοούν τον αλβανικό πολιτικό παράγοντα της Κοιλάδας του Πρέσεβο, που προσπαθεί να αναδείξει το τοπικό πρόβλημα των Αλβανών της σερβικής αυτής περιοχής, γράφει η αλβανική πύλη του Πρέσεβο.


Εκπρόσωποι του «Ανατολικού Κοσσυφοπεδίου» έχουν ζητήσει από καιρό μια συνάντηση με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ατιφέρε Γιαχάγκα, τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο της Βουλής, Γιακούμπ Κράσνικι, αλλά δεν έλαβαν ποτέ επίσημη απάντηση για μια συνάντηση ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα των Αλβανών της ‘Κοιλάδας’ από την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου.

Επιπρόσθετα, οι Αλβανοί εκπρόσωποι των τριών σερβικών δήμων ζήτησαν τη μεσολάβηση των Τιράνων. Αλλά η Αλβανία καθυστερημένα απάντησε, λαμβάνοντας το μήνυμά τους, ότι αυτή η στιγμή δεν είναι ώρα για συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Αλβανών της Σερβίας, λόγω του ‘γενικότερου διεθνούς προβληματισμού’.

Ο Belgzim Kamberi, διευθυντής του Συμβουλίου για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πρέσεβο, απέστειλε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση των Τιράνων για την αγνόηση των Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

Ωστόσο, «οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμβολικές συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών στο επίπεδο της ανταλλαγής των φοιτητών και της διασυνοριακής φορολογίας, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συζητήσουν με τον πολιτικό παράγοντα της Κοιλάδας στο πλαίσιο των πολιτικών ζητημάτων», αναφέρει ο Καμπέρι.

--