Πρώην πρόεδρος Κροατίας: «Είμαστε Σλάβοι ήρθαμε τον Ζ’ αιώνα, οι Αλβανοί ήρθαν πριν τους Ρωμαίους»



Αύγουστος 2, 2012.

Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, ο οποίος προσκλήθηκε από το δήμο της  βόρειας παραθαλάσσιας πόλης Shengjin, για να τιμηθεί ως ‘επίτιμο δημότης’ κατά την ομιλία του, τόνισε την αρχαία καταγωγή των Αλβανών.


«Εμείς είμαστε Σλάβοι», είπε, «ήρθαμε από την Ανατολική Ευρώπη τον Ζ’ αιώνα και εγκατασταθήκαμε στα Βαλκάνια, οι Αλβανοί ήρθαν στην Ευρώπη πριν από τους Ρωμαίους».

Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας,Στίπε Μέσιτς,  ο πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου και ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Άλφρεντ Μοϊσίουν τιμήθηκαν από  τον αλβανικό δήμο και ο δήμαρχος της  Shengjin,  Σαλβαντόρ Κασάι, τους απένειμε τον τίτλο του επίσημου δημότη χαρακτηρίζοντάς τους ως ‘αρχιτέκτονες της μεταβολής’ που επήλθε στην περιοχή  των Δυτικών Βαλκανίων κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Όταν τα Βαλκάνια θα αποτελέσουν μέρος της ΕΕ, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Πρέπει να εργαστούμε όλοι για  το άνοιγμα των συνόρων στην περιοχή, το κοινό συμφέρον μας είναι η ολοκλήρωσή μας στην ΕΕ», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, σύμφωνα με την αλβανική Bota Sot.


--