Η Ρωσία διέγραψε χρέος 10 δις δολάρια της Βόρειας Κορέας



Σεπτέμβριος 18, 2012.

Μόσχα.(Reuters)

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας συμφώνησαν  στο κορεατικό χρέος που ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές από την Πιονγκγιάνγκ.


Σύμφωνα με πληροφορίες η ρωσική πλευρά θα απολοποιήσει το 90 τοις εκατό του δανείου, δηλαδή τα 10 δις και το υπόλοιπο 1 δις θα τεθεί σε βάρος των επενδύσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της ενέργειας της χώρας.

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι από τον Οκτώβριο του 2012,  του Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Βόρειας Κορέας θα υποβληθεί σε αυτοχρηματοδότηση και θα επιτρέπεται να πωλούνται μερικά από  προϊόντα της δικής του παραγωγής. Μέχρι σήμερα, το σύνολο της οικονομίας, τα έσοδα δηλαδή, έμπαιναν στο (γενικό) Δημόσιο Ταμείο.

Προβλέπεται, επίσης, να υπάρχουν διαφοροποιημένοι μισθοί στο προσωπικό σε διαφορετικές μονάδες και δομές, ως κατευθυντήρια αρχή που θα λειτουργήσει αποδοτικά.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης η Πιονγκγιάνγκ εισάγει μια κορεατική έκδοση  του Σοβιετικού μοντέλου.

Το Ρόιτερς ανέφερε ότι ο στρατός ήταν ο αρμόδιος για τον έλεγχο της οικονομίας, τώρα έχει αλλάξει και έχουν δημιουργηθεί ειδικά γραφεία για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Κάτι ανάλογο με αυτό το οποίο έχει πραγματοποιήσει και κινεζική μεταρρύθμιση.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr