Η Ισλαμική Τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη



Σεπτέμβριος 1, 2012.

Τα τελευταία χρόνια, τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την ισλαμική τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων μουσουλμάνων βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην Ευρώπη.


 Καθ’ όν χρόνο τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα αθλητικά σωματεία έχουν γίνει εστίες του Ισλαμισμού, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι «ένοχοι» για την κατάσταση αυτή είναι οι ίδιες οι χώρες που επέτρεψαν να συμβεί αυτό στην επικράτειά τους, γράφει σε ανάλυσή της η ηλεκτρονική έκδοση του «Η Ρωσία Σήμερα».

«Η Ευρώπη έβλεπε ως απειλή τον Κομμουνισμό και παράβλεπε τον Ισλαμισμό»

Ο Κλώντ Μόνικ ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού- διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας  Πληροφοριών , σημείωσε ότι «ενώ οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εμπλακεί στον αγώνα για τη ‘μεγαλύτερη απειλή- το Κομμουνισμό και την πρώην Σοβιετική Ένωση’ στα εδάφη τους εισέβαλαν εκείνοι που στη συνέχεια έγινε «απειλή της σύγχρονης εποχής».

«Ρωσία Σήμερα»: Τελευταία έχουμε δει τρομοκρατικές ενέργειες που κυμαίνονται από τον  Μπρέιβικ στη Νορβηγία μέχρι το Μωάμεθ Μερά στην Τουλούζη, είδαμε επίσης ταραχές που βασίζονται στην ιδεολογία αυτή. Με βάση αυτά που είπαμε, υπάρχει και μεγαλύτερη απειλή;

Τρία είδη απειλών: Ισλαμισμός- άκρα δεξιά - άκρα αριστερά

Κλώντ Μόνικ: Νομίζω ότι στην Ευρώπη σήμερα έχουμε τρεις διαφορετικούς τύπου απειλών.

Σαφώς η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι  ακόμη η Ισλαμική Τρομοκρατία. Αλλά είναι η μεγαλύτερη; Επειδή περιλαμβάνει πολλές χιλιάδες ανθρώπους, αν όχι σήμερα, αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τρομοκράτες.

Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πολύ σαφή πολιτική και θρησκευτική ατζέντα. Υπάρχει μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι σαφές ότι η ισλαμική τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη.

Έπειτα έχουμε άλλες δύο απειλές. Η πρώτη περίπτωση τρομοκρατίας, είναι όπως αυτή του Μπρέιβικ στη Νορβηγία, αλλά αγνοήσουμε αυτήν την εμπειρία, κατά τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε κάποια πραγματικά μεγάλη τρομοκρατική επίθεση από τη δεξιά πτέρυγα.

Η τελευταία απειλή της τρομοκρατίας παραμένει. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος, όπως πριν από 20 χρόνια στην Ευρώπη.
Σήμερα έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι στην Ιταλία και στην Ελλάδα λειτουργούν όλες οι αναρχο-μαρξιστικές  ομάδες, αλλά η επιρροή τους είναι πολύ μικρή.

‘ΡΣ’: Αν και οι ιδεολογίες τους είναι διαφορετικές και οι τρεις ομάδες είναι αξιοσημείωτες. Έχετε αναφέρει τη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης και πόσο δύσκολο είναι να παρέμβει κανείς. Πως γίνεται η ριζοσπαστικοποίηση; Μιλάμε για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά, τις φυλακές; Που μπορούμε να την βρούμε;

Κλώντ Μόνικ: Η ριζοσπαστικοποίηση διέρχεται από διαφορετικά κανάλια. Κατ’ αρχάς αυτή  γίνεται στις πόλεις, στους δήμους, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα ποδοσφαιρικά κλαμπ και φυσικά στα σχολεία.

Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις τόποι. Υπάρχουν, επίσης πολλοί διαφορετικοί τρόποι και διαφορετικά μέρη, όπως οι φυλακές  και τα πανεπιστήμια.
Η πλειοψηφία αυτών που ‘ριζοσπαστικοποιούνται’ είναι νεαρής ηλικίας. Όταν λέμε ότι ‘ριζοσπαστικοποιούνται’ στο πανεπιστήμιο, έχουν ήδη τάσεις για αυτό και αυτοί αποτελούν μια μειονότητα που καλύπτει ένα ποσοστό από 10 έως 15 τοις εκατό των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, αν πάρουμε τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005, αυτοί είχαν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία. Ένας από αυτούς ήταν, μάλιστα, γιος ιδιοκτήτη καταστήματος, είχε εργαστεί στην εκπαίδευση και προφανώς είχε ενσωματωθεί πλήρως. Αλλά έγινε ‘ριζοσπάστης’.
Και αυτό εξηγείται όταν υπάρχει μια κοινωνική κρίση, ή πολιτιστική ή οικογενειακή, αυτό μπορεί να γίνει προσχωρώντας και στο ριζοσπαστισμό μιας χριστιανικής αίρεσης.

‘ΡΣ’: Ας πάμε πίσω στη μεγαλύτερη απειλή που ανέφερα- τον Ισλαμικό Εξτρεμισμό στην Ευρώπη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, δήλωσε ότι η εθνική ασφάλεια τον ενημέρωσε ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί περίπου 10 σχολεία στο Βέλγιο που διδάσκουν ριζοσπαστικό Ισλάμ. Πως αξιολογείται αυτήν την απειλή;

Κλώντ Μόνικ: Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέρος της Ευρώπης- Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία- έχουν μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες, και οι χώρες αυτές δεν είχαν  ήταν ποτέ  μουσουλμανικές αποικίες στο παρελθόν.

Η Γαλλία είχε  αποικίες την Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία. Έτσι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στη χώρα αυτή προέρχονται από τις πρώην αποικίες της.

Οι μουσουλμάνοι στο Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία ήρθαν κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 του εικοστού αιώνα, όταν οι χώρες αυτές είχαν ανάγκη από εργατικά χέρια.
Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν με τη σκέψη ότι θα δουλέψουν δύο ή τρία χρόνια και κατόπιν θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Εντούτοις δεν το έκαναν.

Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί έχουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα και απεγνωσμένα ψάχνουν κάποιον που θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

Το Ισλάμ δεν είναι παντού το ίδιο

Φαίνεται ότι το Ισλάμ δεν είναι κάτι μοναδικό. Το Ισλάμ υπάρχει στην Ασία, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, είναι οι Σουνίτες, οι Σιίτες κοκ. Είναι σαφές ότι το Ισλάμ Ουαχάμπι της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ του Μαρόκου, ούτε των Τούρκων.

Το Ισλάμ επιβλήθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους από τη Σαουδική Αραβία με την ανοχή των βελγικών και ολλανδικών αρχών τις προηγούμενες δεκαετίες. Η Σαουδική Αραβία έστειλε και χρήματα και ανθρώπους.

Για παράδειγμα, στις Κάτω Χώρες το 2003, μετά τη δολοφονία του Τέο βαν Γκόγκ, οι ολλανδικές αρχές παρακολούθησαν όλους τους Μουσουλμάνους κληρικούς στην Ολλανδία και αποδείχθηκε ότι το 60 με 70 τοις εκατό από αυτούς δεν καταλάβαιναν ούτε ήξεραν να μιλήσουν ή να διαβάσουν ολλανδικά.

Έγινε σαφές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία στην οποία ζουν και στην οποία υπάρχουν οι οπαδοί τους. Προέρχονται από το εξωτερικό και έχουν τους δικούς τους στόχους και σκοπούς.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr