Ράσμουσεν: Το ΝΑΤΟ δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο



«…παρά τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου»

Σεπτέμβριος 10, 2012

Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης ΔΟΚ- η οποία αποτελείται από 23 χώρες- ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση της εποπτείας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Μετά την αξιολόγηση της 2ας Ιουλίου 2012 όπως προβλέπει η συνολική πρόταση για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, εισέρχεται ουσιαστικά σε εφαρμογή  για άρση της εποπτείας γης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΚ.

Ωστόσο, ο τερματισμός της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν θα επηρεάσει την παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των στρατιωτών στο Κόσοβο, μετά το κλείσιμο του Διεθνούς Μη Στρατιωτικού Γραφείου- ICO.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπότα Στο, ο Ράσμουσεν από την έδρα του ΝΑΤΟ  τόνισε ότι « η στρατηγική μας δεν αλλάζει, ο αριθμός των στρατιωτών μας στο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει αμετάβλητος»

Το κλείσιμο του ICO σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εποπτείας της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά  οι KFOR και η EULEX θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε αναφορά του, επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμπα για τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας την χαρακτήρισε ως «ιστορικό επίτευμα».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr