Ανάλυση: Ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία θα ‘σώσει’ τον Άσαντ



Οκτώβριος 4, 2012.

Μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους τον Ιούνιο, η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει  τα πυρά των όλμων από τη Συρία.


Χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας η Τουρκία δεν μπορεί να επιτεθεί στο γείτονά της και η επίθεση θα είναι ό, τι ακριβώς  ο Μπασάρ Άσαντ και οι συνεργάτες τους επιδιώκουν, γράφει σε ανάλυσή της η ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετζ.

Η Τουρκία και η Συρία έχουν μια μακρά λίστα από λόγους δυσαρέσκειας και δύσκολα προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν από μια σειρά όλμων.

Και το ότι το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε ευρείες εξουσίες στην κυβέρνηση να ξεκινήσει στρατιωτικές  επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά της Τουρκίας σε περίπτωση ανάγκης, έγινε μόνο ως δήλωση πρόθεσης και όχι ως δήλωση πολέμου.

Τελικά, όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει να επιτεθεί στους Κούρδους στο ιρακινό έδαφος δεν απαιτεί κάποια κοινοβουλευτική έγκριση…

Η τουρκική εισβολή και η κατάκτηση εδαφών της Συρίας, ακόμη και κάτω από το πρόσχημα της δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» μπορεί να αποβεί υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ και της Ρωσίας, η οποία ακόμη δεν καταδίκασε το βομβαρδισμό από τη Συρία του τουρκικού εδάφους.

Η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας, αλλά μόνο υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας και με την έγκριση της θα το αποτολμούσε, όμως δεν μπορεί λόγω του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία και την Κίνα.

Για το λόγο αυτόν οι τουρκικές αρχές ομιλούν με προσοχή. Ο Ιμπραήμ Καλίν-στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν- δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον σε έναν πόλεμο με τη Συρία.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr