Η Ρωσία ζητά από το Αζερμπαϊτζάν τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης



Οκτώβριος 5, 2012.

Τη  βάση  ραντάρ Gabala στο Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία επιδιώκει να τη μετατρέψει σε στρατιωτική βάση, δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο του Αζερμπαϊτζάν- ΑΡΑ, επικαλούμενο μια ανώνυμη στρατιωτική έκθεση με θέμα τη ρωσική βάση ραντάρ στη χώρα.


Η έκθεση διευκρινίζει ότι οι διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν το ύψος του ενοικίου που πληρώνει η Μόσχα, αλλά η απαίτησή της να μετατραπεί η βάση ραντάρ σε ρωσική στρατιωτική βάση.

Εκπρόσωποι των δύο χωρών προβλέπεται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι  ο Σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν δεν επιτρέπει την παραχώρηση εθνικού εδάφους για στρατιωτική βάση ξένης χώρας.

Η βάση Ραντάρ των Ρώσων στο Αζερμπαϊτζάν έχει δημιουργηθεί το 1985 και αποτελούσε μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Καλύπτει μια περιοχή  διαμέτρου 6.000 χιλιομέτρων (Ιράν- Τουρκία- Ινδία- Μέση Ανατολή και Αυστραλία).

Σύμφωνα με  συμφωνία που υπεγράφη το 2002 μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Αζερμπαϊτζάν ο χώρος παραχωρήθηκε με μίσθιο 7 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος και λήγει φέτος το 2012.

Το Αζερμπαϊτζάν για τη μετατροπή της βάσης Ραντάρ σε στρατιωτική  βάση των Ρώσων ζητά 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναφέρει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr