Ποια χώρα αναγνώρισε πρώτη τα Σκόπια ως «Μακεδονία»



Οκτώβριος 3, 2012.

Σκόπια.

Τα σλαβικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προσπαθούν να αντικαταστήσουν και την πρόσφατη ιστορία, αναφέρει ο Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος -Σκόπια.

Αυτές τις ημέρες τα σλαβικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ευρέως τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, που δημοσίευσε το αλβανικό περιοδικό ‘Shenyya’ και στο οποίο υποστηρίζεται ότι «η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και την εθνική τους ταυτότητα».


Με την ευκαιρία αυτή, ο Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος-Σκόπια (БККС) αισθάνεται την υποχρέωση να δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι ακριβείς.

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξακολουθεί από τις 15 Ιανουαρίου του 1992 να αναγνωρίζει χωρίς δισταγμό τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, είναι η Δημοκρατία της Βουλγαρίας, ενώ η Τουρκία αναγνώρισε τα Σκόπια  ως «Μακεδονία» στις 6 Φεβρουαρίου 1992.

Όπως αναφέρθηκε από τον Νταβούτογλου αναγνωρίστηκε και η εθνική ταυτότητα, αλλά μέχρι σήμερα ο βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπίων δεν γνωρίζει κανένα διεθνές δίκαιο ή διπλωματική πρακτική που να εξηγούν την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας και επιπρόσθετα αυτή  είναι μια ειδική πρακτική  που ακολουθεί η Δημοκρατία της Τουρκίας από καιρό για την αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ εθνικής ταυτότητας.

«Σε εμάς επιβεβαιώνεται  ότι οι νοσταλγοί του πρώην γιουγκοσλαβικού καθεστώτος και οι οπαδοί του Τίτο και του Μιλόσεβιτς, ποτέ δεν θα συγχωρέσουν  τη Βουλγαρία που αναγνώρισε πρώτη την ανεξάρτητη και κυρίαρχη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’  η οποία  εγγυάται ακλόνητα την εδαφική ακεραιότητα και την υποστηρίζει στις δύσκολες στιγμές», σημειώνει ο βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος –Σκόπια, όπως γράφει  χαρακτηριστικά το βουλγαρικό πρακτορείο  Φόκους.





Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr