Σκόπια: «Η Ελλάδα δεν θέλει να παρέμβουν οι Βρυξέλλες στη διαφορά»




«Στην Ελλάδα υπάρχει ένδειξη δυσαρέσκειας,  από το γεγονός ότι μέσα από την έκθεση,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθεί να παρέμβει στη διαφορά του ονόματος»

Οκτώβριος 17, 2012.

Αθήνα.

Η Ελλάδα απέφυγε να σχολιάσει δημόσια την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την FYROM, υπενθύμισε ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις δεν εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά στο Συμβούλιο.

Ωστόσο, υπάρχει ένδειξη δυσαρέσκειας από το γεγονός ότι μέσα από την έκθεση  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να παρέμβει στη διαφορά του ονόματος.

Η ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα» λέει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, τόσο για την επιστροφή του επιθέτου «μακεδονικός» στην έκθεση, όσο θα πρέπει να ανησυχεί που παραπέμπει στην απόφαση της Χάγης και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της χώρας και όπως σημειώνει το ελληνικό δημοσίευμα, αυτή η διαδικασία δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί  με προσοχή στην πρόταση "να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα πρώιμα στάδιά τους και να βρεθεί μια λύση στη διαφωνία του ονόματος".

«Διπλωματικοί κύκλοι έχουν ανακινήσει ερωτήματα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεμβαίνει στη διαφορά», σημειώνει η εφημερίδα.

Προς το παρόν σε δημοσιογραφικούς κύκλους δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί την πρόταση Φούλε, λόγω  της έντασης που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανόδου των αξιολογήσεων των ακροδεξιών κομμάτων, όπως της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στη Συνέλευση (των Σκοπίων)  έγινε βομβαρδισμός ερωτήσεων σε θέματα που σχετίζονται με τη διαφορά του ονόματος. Όπως αξιολογήθηκε η σκοπιανή κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί το ‘μνημόνιο κατανόησης’ αν δεν γίνουν κάποιες αλλαγές σε αυτό, όπως η  πρόταση για ονομασία erga omnes.

Εξάλλου , όσον αφορά την πρόταση της Χάγης, σε διπλωματικούς κύκλους υπάρχουν ανησυχίες λόγω του ότι ολοένα και περισσότερο αναφέρεται , αποτελεί, άλλωστε,  μέρος της  τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το «Βήμα» τόνισε ότι η απόφαση  συζητείται περισσότερο στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλος σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι Βέσνικ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr