Ο ηγετικός ρόλος του Κατάρ στη Μέση Ανατολή



Οκτώβριος 24, 2012.

Γάζα.

Ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τανί, έγινε ο πρώτος Άραβας ηγέτης που επισκέφθηκε τη φτωχή παράκτια Λωρίδα της Γάζας, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».


Οι Παλαιστίνιοι ξεδίπλωσαν για τον Εμίρη του Κατάρ, κόκκινο χαλί και η μαύρη «Mercedes» του, κύλισε επάνω στον κατεστραμμένο αυτοκινητόδρομο, για τον οποίο υποσχέθηκε ότι θα επισκευάσει.

Ο Σεΐχης Χαμάντ πέταξε στην Αίγυπτο και διέσχισε τα σύνορα με τη Γάζα,  μια ενέργεια που γίνεται αντιληπτή ως το σπάσιμο του αποκλεισμού που εφαρμόστηκε κατά των ισλαμιστών της «Χαμάς», όταν ήρθαν στην εξουσία το 2007.

Η δράση αυτή αποδεικνύει την τεράστια και αυξανόμενη επιρροή του Κατάρ στη Μέση Ανατολή.

Ο Σεΐχης Χαμάντ έφθασε στη Γάζα με 90 τόνους βοήθειας και δεσμεύτηκε να επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια για κατασκευές  κατοικιών και υποδομών  και την αντικατάσταση των καταστρεμμένων από τον πόλεμο με το Ισραήλ (2008,2009).

Ο τελευταίος αρχηγός κράτους που επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας ήταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, ο οποίος  την επισκέφθηκε το 1999 για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr