Τουρκία: Ο Νταβούτογλου εξηγεί για την αναγκαστική προσγείωση του συριακού αεροσκάφους



Οκτώβριος 10, 2012.

Άγκυρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προέβη σε δηλώσεις από την Άγκυρα σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Συρίας από τα τουρκικά F-16.


Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πρόκειται για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην περίπτωση που τα αεροσκάφη μεταφέρουν πολεμικό υλικό.
«Δεν μπορούμε να αναφερθούμε τώρα  για τη φύση του υλικού  επί του  σκάφους» είπε ο Νταβούτογλου, δεν αναφέρθηκε ωστόσο κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας από το συμβάν.

«Μήνες πριν είχα αποφασίσει να μπλοκάρουμε τον εναέριο χώρο μας  για τα αεροσκάφη της Συρίας. Η Συρία σύμφωνα με τους κανόνες της πολιτικής αεροπορίας έπρεπε να διαβιβάζει τα καθαρά υλικά τα οποία μεταφέρει. Πληροφορήθηκα ότι  το υλικό δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά από τον εναέριο χώρο μας. Κατεβάσαμε το αεροπλάνο. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός ότι το κατεβάσαμε για να δούμε αν τα μεταφερόμενα υλικά  ήταν βάσει του διεθνούς δικαίου των μεταφορών», είπε.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr