Ο Γκρούεφσκι στα Τίρανα- οι πληγές του 2001 είναι ακόμη νωπές



Νοέμβριος 23, 2012.

Ο Σλάβος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσι επισκέφθηκε  τα Τίρανα, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, για την επέτειο της 100ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αλβανία.


Στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα δικαιώματα των Αλβανών στο σκοπιανό κράτος, η εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας καθώς και οι προκλήσεις για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών υπεγράφησαν δύο συμφωνίες  για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρώτη αναφέρεται στην αμοιβαία αναγνώριση αδειών οδήγησης και η δεύτερη  για το άνοιγμα  των μεθοριακών σταθμών Trebisht-Xhepisht.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας είπε ότι οι πληγές είναι ακόμη νωπές και οι δύο χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές, ώστε να μην βλάπτει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου.

Για την Ελλάδα

Ερωτηθείς αν θα κάνει παραχωρήσει το κράτος των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας, στο ζήτημα του ονόματος της χώρας, που αποτελεί το κλειδί για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τη ΕΕ, ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

Η σλαβική μειονότητα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, διαβεβαίωσε τον Σλάβο ομόλογό του ότι η εθνική σλαβική μειονότητα στην Αλβανία απολαμβάνει τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας και είναι ελεύθεροι να δηλώνουν  την εθνικότητα στην οποία ανήκουν.

Η αλβανική κυβέρνηση με την ευκαιρία της συνάντησης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές θα εντείνουν τη συνεργασία τους για το έργο του Υπερ-αδριατικού αγωγού για το φυσικό αέριο και καθώς και το Διάδρομο 8 αλλά και τον περιφερειακό της Οχρίδας.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr