Ρώσος φυσικός που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία αφέθηκε ελεύθερος



Νοέμβριος  24, 2012.

Ρώσος φυσικός, πρώην κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή, ενώ συνεχίζει να διαμαρτύρεται για την αθωότητά του, γράφει το ρωσικό Μίγκνιουζ.

Ο Βαλεντίν Ντανίλοφ, συνελήφθη το 2001 με τη κατηγορία της μεταφοράς διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τη διαστημική τεχνολογία στην Κίνα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του, εκείνη την εποχή, ήταν ήδη γνωστές  στο κοινό.

Το 2003 αθωώθηκε, αλλά το επόμενο έτος δικάστηκε εκ νέου και κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Μετά την αποφυλάκισή του το Σάββατο, ο Ντανίλοφ είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας,  θα επιδιώξει την επανεξέταση της υπόθεσης  του,  ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η επιτροπή για την Προστασία των Επιστημόνων, οι οποίοι, όπως και διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέβαλαν αίτηση για την απελευθέρωσή του,  θα προσπαθήσουν να τον στείλουν για θεραπεία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από σύλληψή του, ο Ντανίλοφ ήταν καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρασνογιάρσκ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Θερμοφυσικών, τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr