Σκόπια: Γιατί αρνήθηκε ο πρόεδρος Ίβανοφ να επισκεφθεί τα Τίρανα;



Νοέμβριος 27, 2012.

Σκόπια.

 Ο Πρόεδρος του κράτους των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ αρνήθηκε να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί με την ευκαιρία της κεντρικής διοργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 100η επέτειο  της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.


Σύμφωνα με το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI), το οποίο είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού, η άρνηση του Προέδρου, σχετίζεται με την απελευθέρωση των Αλβανών που συνελήφθησαν να πετούν αυγά και πλαστικά μπουκάλια στην αυτοκινητοπομπή του Πρωθυπουργού των Σκοπίων- Νίκολα Γκρούεφσκι-.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ίβανοφ- ο λόγος της αναβολής είναι το πρόσφατο περιστατικό στα Τίρανα πριν από πέντε ημέρες, όταν πέταξαν αυγά στο αυτοκίνητο του Γκρούεφσκι και έκαψαν τις σημαίες των Σκοπίων στο κέντρο των Τιράνων.

Από τα γεγονότα αυτά, ο πρόεδρος αποφάσισε να μην ταξιδεύσει στα Τίρανα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι.

Ενώ η δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί με τους Σλαβογενείς κατοίκους της περιοχής Μάλα Πρέσπα.

Εκπρόσωπος του DUI εξέφρασε τη λύπη του για την αναβολή της επίσκεψης, που οι Αλβανοί των Σκοπίων την είχαν χαρακτηρίσει ως μια καλή χειρονομία.

Εξάλλου το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα των Σκοπίων δήλωσε ότι δύο επισκέψεις στην Αλβανία μέσα σε μία εβδομάδα – του πρωθυπουργού και του προέδρου- δεν είναι μία  διπλωματική συνηθισμένη εκδήλωση.

Ωστόσο, στις εορταστικές εκδηλώσεις των Αλβανών που έλαβαν χώρα στα Σκόπια για την εκατονταετηρίδα του αλβανικού κράτους και στις οποίες παρέστη και έλαβε μέρος,  ο Αλβανός πρωθυπουργός, δεν υπήρξε καμία συνάντηση με τις επίσημες αρχές των Σκοπίων, αλλά και ούτε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου που παραβρέθηκε σε αυτές, δήλωσε ο Γιάνι Μακραντούλι από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα των Σκοπίων, σημειώνει το δημοσίευμα του Kanal 5.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr