Αλβανία: Σημαντικά τα οφέλη από τον αγωγό TAP λέει το Oxford Economics



Νοέμβριος 30, 2012.

Η κατασκευή του  υπερ-αδριατικού αγωγού (TAP), από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της Αλβανίας στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, θα επηρεάσει σημαντικά  την αλβανική οικονομία προσφέροντας οφέλη € 370 εκατομμυρίων που θα προστεθούν στο ΑΕΠ της χώρας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Το αποτέλεσμα των οικονομικών οφελών προέρχεται από ειδική μελέτη του Oxford Economics, Ινστιτούτο διεθνούς κύρους συμβούλων επιχειρήσεων, που έγινε από την εταιρεία του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού ( Trans Adriatic Pipeline) και περιέχει ανάλυση των πιθανών οφελών της Αλβανίας από το έργο αυτό.

Συγκεκριμένα οι επιπτώσεις στην οικονομία από το υπό μελέτη έργο αναφέρονται σε τρεις κύριους τομείς:

Συμβολή στο ΑΕΠ συνολικά με € 370 εκατομμύρια

Δημιουργία 9.900 θέσεων εργασίας ανά έτος

Παραγωγή € 80 εκατομμύρια για το αλβανικό ταμείο.

Όλα αυτά μόνο για την περίοδο τριών ετών από το 2015 έως 2018, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων  ή έμμεσων επιπτώσεων που θα προκληθούν στην αλβανική οικονομία.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του TAP που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 50 χρόνια, η συνεισφορά αυτή θα ανέλθει στα 2,7 δις ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr