Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο να μην επαναλάβει τα λάθη του Μουμπάρακ



Δεκέμβριος 1, 2012.

Ο ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay,  σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι τον κάλεσε να επανεξετάσει την απόφασή του  να τροποποιήσει το σύνταγμα της χώρας.


Όπως τονίζει ο Ρούπερτ Κόλβι, από το γραφείο Τύπου του  Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Pillay προέβη σε αυτήν την έκκληση προς τον Μόρσι, λόγω του γεγονότος ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί έχουν δυσαρεστήσει την αντιπολίτευση και προκάλεσαν ταραχές στην Αίγυπτο.

Κατά την άποψή του οι τροποποιήσεις του συντάγματος είναι γεμάτες με αντιπαραθέσεις που εμβαθύνουν  την ένταση στη χώρα.

Ο Pillay προειδοποίησε το Μόρσι να μην ακολουθήσει τα λάθη του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του οποίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας είχαν παραβιαστεί.

Στη διάρκεια της απερχόμενης εβδομάδας στην Αίγυπτο, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην συνταγματική δήλωση που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο, όπου του αποδίδονται αποκλειστικά δικαιώματα, ιδίως στον νομοθετικό τομέα.

Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση απαιτεί εκ νέου την αλλαγή του καθεστώτος, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr