Πύρινος σχολιασμός Βούλγαρου Ευρωβουλευτή για Σκόπια



Δεκέμβριος 28, 2012.

Βρυξέλλες.

Η έννοια της «μακεδονικής» ταυτότητας, της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας βασίζονται στα ίδια θεμέλια που είναι η θεωρία του  μακεδονισμού ή  του αντι-βουλγαρισμού, στο ό, τι, δηλαδή, δεν είναι Βούλγαροι.


Αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος βουλγαρικού κόμματος ГЕРБ, Αντρέι Κοβάτσεφ-  Андрей Ковачев, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’.

«Με εντυπωσίασαν στα σχόλια του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι, που είπε ότι ο ίδιος, τα μέλη της κυβέρνησής του και το κόμμα του δεν έχουν μιλήσει ποτέ εναντίον της Βουλγαρίας. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το ίδιο έρεισμα επάνω στο οποίο βασίζεται η έννοια της εθνικής  ταυτότητας είναι αντι-βουλγαρικό. Εξηγεί (ο Γκρούεφσκι) ότι «είμαστε ‘Μακεδόνες’ και δεν έχουμε τίποτε κοινό με τους Βουλγάρους».

«Αυτή είναι η βάση και δεν ξέρω αν κάνουν τον αφελή, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι πραγματικά είναι τόσο αφελείς, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν και πρέπει να πουν τα πράγματα όπως αυτά είναι, ακριβώς όπως εγώ κάνω τώρα», δήλωσε ο Αντρεί Κοβάτσεφ.

«Ας θυμηθούμε το 2009 νομίζω, που ο Γκρούεφσκι στην Αυστραλία είχε δηλώσει στους μετανάστες από τα Σκόπια  ότι «δεν υπάρχουν Σλαβομακεδόνες (македонци) από το Βαρδάρη, το Αιγαίο και το Πιρίν, αλλά μόνο Σλαβομακεδόνες».

Αυτό ακούγεται δυσοίωνο για εμάς. Τι σημαίνει αυτό- ότι έχουν αξιώσεις σε άλλα τμήματα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας; Ή όταν ο κ. Νίκολα Πόποσκι, υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, μίλησε πρόσφατα για  τη συμμετρία στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την περιοχή. Τι σημαίνει συμμετρία, σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι;

Προβάλλεται ο ισχυρισμός για τη Βουλγαρία, ότι οι Βούλγαροι από την περιοχή των  Σκοπίων,  που πρέπει να είναι πάνω από δύο εκατομμύρια οι οποίοι ζουν στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και ήρθαν ως πρόσφυγες – οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους- από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, δεν έχουν περάσει από την ‘κατήχηση’ του γιουγκοσλαβικού κράτους και δεν έχουν ενστερνιστεί την παραποίηση στην ερμηνεία της ιστορίας;
Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι έννοιες ‘μακεδονική’, ‘μακεδονική βουλγαρική’ και βουλγαρική είναι συνώνυμες.

Οι ‘Μακεδόνες Βούλγαροι’ στη βουλγαρική επικράτεια δεν έχουν περάσει μέσα από την εκπαιδευτική πορεία των γιουγκοσλαβικών κομμουνιστικών εγχειριδίων, τα οποία διδάχθηκε ο κ. Γκρούεφσκι και πολλές άλλες γενιές των πολιτών της σημερινής κρατικής υπόστασης των Σκοπίων.

Ξέρουν τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και ελπίζω ότι  στον 21ο αιώνα θα αρχίσουν να στρέφονται προς την αλήθεια και δεν θα είναι σκλάβοι των ιδεολογιών των βιβλίων και θεωριών που τις εμπλουτίζουν με θεωρίες, όπως η αρχαία μακεδονική καταγωγή (!) των σημερινών πολιτών.

Η θεωρία αυτή βασίζεται στη φαντασία ή σε πολιτικό υπολογισμό ορισμένων πολιτικών στη Δημοκρατία των Σκοπίων, όπως της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι», δήλωσε ο Αντρέι Κοβάτσεφ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr