Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρείες του Ιράν



Δεκέμβριος 14, 2012.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ την Πέμπτη επεκτάθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες του Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, γιατί παραβιάζουν το καθεστώς της μη διάδοσης και αφορούν προγράμματα παραγωγής πυρηνικών όπλων και πυραύλων, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ.

Όπως σημείωσε η Νούλαντ οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν  ιδιωτικές εταιρείες και πολίτες της ισλαμικής δημοκρατίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Νόβοστι.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε ιρανικές εταιρείες και πέντε άτομα για παραβιάσεις της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Οι εταιρείες και τα άτομα παράσχουν στις αρχές της χώρας αυτής, προϊόντα τεχνολογιών και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την ικανότητα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου και την κατασκευή ενός αντιδραστήρα βαρέως ύδατος...Οι εταιρείες και τα άτομα έχουν παραβιάσει αποφάσεις  του Συμβουλίου Ασφαλείας’ αναφέρει η δήλωση.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και άλλες δυτικές χώρες και το Ισραήλ, υποπτεύονται ότι το Ιράν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων υπό το πρόσχημα ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη, λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποσκοπεί αποκλειστικά στην κάλυψη των αναγκών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, σημειώνει η ρωσική  εφημερίδα ‘Βίζγλιαντ’.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr