Ο πράκτορας Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε με τοξικό ραδιενεργό στοιχείο




Δεκέμβριος 13, 2012.

Λονδίνο. 

Ο Ρώσος Αλεξαντάρ Λιτβινένκο είχε καταχωρηθεί ως πράκτορας που εργαζότανε για την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και πέθανε μετά από μεγάλη δόση τοξικού ραδιενεργού στοιχείου στο Λονδίνο, δήλωσε την Πέμπτη ο δικηγόρος της χήρας.


Ένας άλλος δικηγόρος κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδείξεις ότι η ρωσική κυβέρνηση ήταν πίσω από το θάνατο του Λιτβινένκο, που πέθανε το 2006 σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου ήπιες τσάι με ραδιενεργό ισότοπο Πολώνιο 210.

Η υπόθεση αυτή είχε επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας, η οποία αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τη δηλητηρίαση του Λιτβινένκο, πρώην Ρώσου κατασκόπου.

Η ακροαματική διαδικασία έχει ως στόχο να θέσει ένα πλαίσιο στην έρευνα για το θάνατο του Λιτβινένκο καθώς ο δικαστής Robert Owen δήλωσε ότι αναμένει η έρευνα να ξεκινήσει το Μάιο.

Ο δικηγόρος Ben Emmerson, δήλωσε ότι κατά το χρόνο της δολοφονίας του, ο Λιτβινένκο, εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού τομέα ( MI6) και ότι ήταν σε αποστολή για να βοηθήσει ισπανούς πληροφοριοδότες στις έρευνες της ρωσικής μαφίας, όπως σημειώνει η σερβική beta επικαλούμενη το AP.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr