“Η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει τις δηλώσεις Μπερίσα»



Δεκέμβριος 7, 2012.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, για τη Μεγάλη Αλβανία.


Στο αίτημα του προς  τη Βουλή των Ελλήνων θα εξηγήσει ότι ο Μπερίσα έχει αμφισβητήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την οικοδόμηση  φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας της Αλβανίας με τις άλλες χώρες, ειδικά για την Ελλάδα.

«Το περιεχόμενο αυτών των προκλητικών δηλώσεων είναι ακατανόητο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεδομένη θέση και συνεχίζει να ενισχύει τους δεσμούς των δύο λαών μας, αλλά, επίσης, την υποστήριξη και τη  βοήθεια που έχει δώσει και δίνει η Ελλάδα στη γειτονική χώρα αποδεικνύεται τόσο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Υφυπουργός  Εξωτερικών κ. Τσιάρας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και εργάζεται σκληρά για αυτές». Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας είναι απαραβίαστες. Η απάντηση σε αυτές τις θέσεις  ήταν άμεση και αποφασιστική».


Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ένα από τα κύρια σημεία της στρατηγικής στην Ελλάδα για την αμέριστη υποστήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική  της Αλβανίας, είναι η ελληνική εθνική μειονότητα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την Αλβανία (10.10.2012) προτείνει τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Επιτροπή ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης σύμφωνα με τον Χάρτη της Κοπεγχάγης.  Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι συνθήκες για τη προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και άλλων κρίσιμων προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, της ολοκλήρωσης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», είπε ο Έλληνας υφυπουργός, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.
 --


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr