Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια: «Τα γεγονότα δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία»



Δεκέμβριος 27, 2012.

Σκόπια.

Μήνυμα προς τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Paul Wohlers, προκειμένου να βρουν δίαυλο επικοινωνίας η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα.

«Ως παλιός φίλος της χώρας σας είχα τη χαρά να δω αυτό το μέρος να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται με την πάροδο των ετών.


»Τα βίαια επεισόδια  που έλαβαν χώρα μέσα και γύρω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων στις 24 Δεκεμβρίου δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία. Η ιδέα ότι η συνέλευση πρέπει να είναι πάντοτε ο χώρος για μια ειρηνική πολιτική συζήτηση αποτελεί το θεμέλιο ενός ισχυρού και δημοκρατικού κράτους.

»Η απομάκρυνση των δημοσιογράφων από το κτήριο ήταν μια ανησυχητική πράξη αφού απαγορεύτηκε η αποστολή τους, η βασική υπηρεσία τους,  που είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις εξελίξεις.

» Η δυνατότητα των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης για την κάλυψη των πολιτικών γεγονότων  είναι ένα ισορροπημένο και ανοικτό δικαίωμα  του λαού να ενημερώνεται σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα, ως προϋπόθεση για μία ώριμη δημοκρατία.

Η δημοκρατία, ίσως, είναι δύσκολη. Εμείς με την εμπειρία εκατοντάδων ετών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την αντιμετωπίζουμε κάθε στιγμή καθώς οι αντιθέσεις των πολιτικών κομμάτων προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον εθνικό προϋπολογισμό. Εδώ, στα Σκόπια,  τίθενται  σημαντικά θέματα, εάν η κοινοβουλευτική διαδικασία ακολουθείται κατά την έγκριση του προϋπολογισμού.

» Οι ανησυχίες αυτές αυξάνονται στην εφαρμογή της δημοκρατικής διαδικασίας.
» Η άρνηση του δικαιώματος της συμμετοχής όλων των μελών στη Σύνοδο της Ολομέλειας είναι αντιδημοκρατική.

» Ο αείμνηστος  πρόεδρος σας, ο Τράϊκο Τραϊκόφσκι, είχε πει ότι αν υπάρχουν  πολίτες και εκλεγμένοι αξιωματούχοι, που διαφωνούν για κάτι, πρέπει να χρησιμοποιούν το δημοκρατικό και νόμιμο τρόπο για την επίλυση των διαφορών.

» Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζητούν περισσότερα από τους ηγέτες τους. Η συναίνεση στον πολιτικό διάλογο και η απουσία ανεξέλεγκτων  δαπανών είναι ζωτικής σημασίας- όπως είπε ο μεγάλος Αμερικανός ηγέτης για τα πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: «Ας μην σβήσει η δίψα μας για ελευθερία πίνοντας από κύπελλα γεμάτα με θυμό και μίσος».

» Η πολυμερής συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Σκοπίων περιλαμβάνει προσπάθειες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση της διαφθοράς, ανακαίνιση σχολείων, αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων της χώρας καθώς και προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλον τον κόσμο μέσω των γενναίων στρατιωτών μας στο Αφγανιστάν. Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία και θέλουμε να επιτύχει η FYROM.

» Εν αναμονή του νέου έτους, ελπίζω να δω τους ηγέτες όλων των κομμάτων να επιδιώξουν με σοβαρότητα  να φέρουν την επιτυχία σε αυτήν την υπέροχη χώρα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr