Το φιάσκο του «Nabucco»



Δεκέμβριος 4, 2012.

Βερολίνο.

Εκβιασμοί, δόλος, μίσος.

Αυτές τις ημέρες οι διαχειριστές και οι επενδυτές του αγωγού «Ναμπούκο» θα πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσο η γνωστή όπερα του Giuseppe Verdi, «Nabucco», δεν έγινε αίσιος οιωνός για το έργο.

Το ζήτημα της πλοκής  της ονομασίας της όπερας , όπως έγινε γνωστό εδώ και πολύ καιρό είχε να κάνει με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από ό, τι είχαν ζητήσει οι δημιουργοί του.

Οι δολοπλοκίες γύρω από τον αγωγό, ο οποίος απαιτεί λίγα χρόνια για να υλοποιηθεί από την Ασία προς την Ευρώπη, τελευταία εξελίχθηκε σε δράμα.

Ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου απειλείται με αποτυχία, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή πολιτική στις Βρυξέλλες και σε ορισμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης λαχταρούσαν να δουν  τον δικό τους, της ΕΕ αγωγό, να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία προς τη Δύση και σε όλη την Ευρώπη.

Το «Ναμπούκο» είχε σχεδιαστεί, έτσι ώστε, να μειωθεί η εξάρτηση από τον πιο σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη την ρωσική Gazprom και το δύστροπο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τώρα η αυλαία του «Nabucco» ίσως να κατέβει για πάντα. Από τον σχεδιασμό του έργου, αποσύρεται η  γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE.

Κορυφαίοι πολιτικοί στη Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να παρακολουθούν ανήμποροι το «Ναμπούκο» να οδεύει την κατιούσα.

Και αυτό το φιάσκο δείχνει πόσο λίγο η Ευρώπη μπορεί να εναντιωθεί στην κυριαρχία της Ρωσίας από την αγορά των πρώτων υλών.
--

Информационна Агенция "Фокус"

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr